22/04/2019 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ «Καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής θεωρητικών γραπτών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και συγκρότηση των τριμελών επιτροπών αυτών» | 08/03/2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ | 08/01/2019 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Οδηγός του Πολίτη Χάρτες υποχρεώσεων Προς τους Καταναλωτές Χάρτα ΟΣΕ Για ποιον ισχύει η Χάρτα ΟΣΕ
ATH.ENA CARD
image

Για ποιον ισχύει η Χάρτα ΟΣΕ


Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

  • Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΣΕ), είναι Δημόσια Επιχείρηση, η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της κοινής ωφέλειας, διέπεται δε η λειτουργία του από ευρύ νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Από της συστάσεως του ΟΣΕ (Ν.Δ.674/70) μέχρι και την τελευταία τροποποίηση του Καταστατικού του (Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών αρ. 41342/4616/27.12.1996), η παροχή των υπηρεσιών του προς το καταναλωτικό κοινό ρυθμίζεται από πλήθος διατάξεων τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές του. Το πλαίσιο αυτό διασφαλίζει τη διαφάνεια και κατοχυρώνει τις συναλλαγές του κοινού με τον ΟΣΕ.

  • Το πλέγμα των διατάξεων, οι οποίες προσδιορίζουν τις υποχρεώσεις του ΟΣΕ σ' ότι αφορά την ανάληψη και εκτέλεση των σιδηροδρομικών μεταφορών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εγγυήσεις προς τους καταναλωτές, είναι αυστηρά καθορισμένο. Οι διατάξεις αυτές εμπεριέχονται σε Κανονισμούς, που είναι εγκεκριμένοι από το Κράτος, όπως ο Κανονισμός των δια Σιδηροδρόμου Μεταφορών (ΚΑ.ΜΕ.Σ), είτε σε αυτοτελείς Νόμους, όπως η Σύμβαση για τις Διεθνείς Σιδηροδρομικές Μεταφορές ( COTIF , Νόμος 1593/86).

  • Αντικείμενο του ΟΣΕ είναι η μεταφορά επιβατών, αποσκευών, συνοδευόμενων αυτοκινήτων, εμπορευμάτων και δεμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Πέραν του καθαρώς σιδηροδρομικού χαρακτήρα του ο Οργανισμός εξασφαλίζει και Υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, μέσω Λεωφορειακών Συνδέσεων, με συγκεκριμένα δρομολόγια προς χώρες του εξωτερικού.

  • Το σιδηροδρομικό Δίκτυο του ΟΣΕ εκτείνεται από την Καλαμάτα μέχρι την Ν. Ορεστιάδα και Φλώρινα, με ενδιάμεσες διακλαδώσεις και κάθετες γραμμές, καθώς και με συνδέσεις με δίκτυα άλλων χωρών. Το συνολικό μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου ανέρχεται στα 2.600 χιλιόμετρα.

  • Τα δρομολόγια των επιβατικών, κυρίως, αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ καθώς και οι συνθέσεις αυτών, καθορίζονται εκ των προτέρων και ανακοινώνονται, έγκαιρα, στους καταναλωτές πελάτες. Το ίδιο ισχύει και με τις τιμολογιακές διατάξεις ως και τα επιμέρους «Γενικά Τιμολόγια» επιβατών και εμπορευμάτων, τα οποία εγκρίνονται από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές.

•  Οι προϋποθέσεις και οι όροι εκτέλεσης των υπηρεσιών του ΟΣΕ, είναι καθορισμένοι, καθώς και οι ρήτρες που προβλέπονται στις περιπτώσεις παραβιάσεων των σχετικών όρων. Οι κυριότεροι από αυτούς τους όρους γνωστοποιούνται στους καταναλωτές είτε με τους τίτλους μεταφοράς, είτε με ανακοινώσεις στους χώρους εξυπηρέτησης της πελατείας.

•  Με το σιδηρόδρομο επιτυγχάνονται μαζικές μεταφορές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και με τη μικρότερη ρύπανση στο περιβάλλον, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, ενώ εξασφαλίζεται άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα κατά τη μεταφορά, προς όφελος του καταναλωτικού κοινού.  

 
 

 

 

  Αρχή Σελίδας

Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης ¶δειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης ¶δειας Κυκλοφορίας
¶δεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο
Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων