Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου05/09/2017

Ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός» από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, φίλες και φίλοι, με τη σημερινή τελετή των εγκαινίων της Ιονίας Οδού ολοκληρώνονται οι τέσσερις οδικοί άξονες. Λέω τέσσερις, γιατί ο 5ος, ο Ε-65, είναι το 1/3, επομένως ολοκληρώνονται οι 4 και 1/3 οδικοί άξονες και είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή, ν’ ακουστούν κάποιες αλήθειες  που συνήθως δεν ακούγονται.
Είμαστε πραγματικά όλοι πολύ χαρούμενοι σήμερα και γιορτάζουμε όλοι μαζί ένα έργο πνοής για τη Δυτική Ελλάδα. Εγώ θα ήθελα από την πλευρά μου να συγχαρώ, όλους όσους υπηρέτησαν σε θέσεις και συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του έργου, είτε από το Υπουργείο, είτε από άλλα Υπουργεία, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού, από όλα τα κόμματα και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Θα ήθελα όμως, επειδή τα 2,5 χρόνια που πέρασαν έχουμε ακούσει πολλά, να ζητήσω συγνώμη για όσους απογοητεύσαμε, όταν  διαλαλούσαν το ’15, ότι δε θα ξεκινήσουν τα έργα. Για όσους διαλαλούσαν στη συνέχεια, ότι δε θα ολοκληρωθούν τα έργα.
Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, για όσους επικαλούνταν πριν λίγον καιρό, ότι δε θα τα καταφέρουμε και ότι  στο τέλος  τα τελείωσαν εκείνοι, κι εμείς κάνουμε βόλτες για να κόψουμε κορδέλες.
Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, γιατί κόψαμε 1 δις ευρώ περίπου από τους 4 και 1/3 αυτοκινητόδρομους από τις αποζημιώσεις, για την ακρίβεια 900 εκατομμύρια, όταν για 330 εκατομμύρια κόπηκαν οι συντάξεις και ανέβηκαν οι εισφορές.
Και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, που θα συνεχίσουμε αυτά τα έργα και θα κάνουμε και τα ηλεκτρονικά διόδια, - και μιας που είμαστε «υπεύθυνοι» απ’ ό,τι διάβασα σήμερα σε αρκετές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, - ότι φταίμε και για τα διόδια της γέφυρας Ρίο – Αντίρριο και για όλα τα υπόλοιπα, των δρόμων που εγκαινιάζουμε.
Σε κάθε έργο, δηλώνουμε και το πιστεύουμε, ότι τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν Υπουργό, Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Αυτό δυστυχώς, από κάποιους μεταφράστηκε ότι βρήκαμε τα έργα έτοιμα και κάναμε 2,5 χρόνια για να τα εγκαινιάσουμε.
Είναι όμως εδώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τα ξενύχτια,  τις εντάσεις και τη συνεχή προσπάθεια. Οι ίδιοι  ήταν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν τους άλλαξε το κομματικό  κράτος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και είναι στη διάθεση όλων, τα υπηρεσιακά σημειώματα, οι παραλαβές των έργων σε κάθε χρονική στιγμή, οι απαλλοτριώσεις, οι αδειοδοτήσεις, οι αρχαιολογικές εργασίες και πότε ακριβώς έγιναν, για ν’ αποδειχθεί, ποιος έκανε τι. Γιατί αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός.
Μάλιστα, αυτά έγιναν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, σύμφωνα με όσα επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον. Είναι εδώ επίσης, οι παραχωρησιούχοι κατασκευαστές, οι μελετητές, οι σύμβουλοι, οι ανεξάρτητοι μηχανικοί, τους οποίους επίσης ευχαριστώ, ιδιαίτερα τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές,  όχι γιατί έκαναν τη δουλειά τους.  Αυτό ήταν ευθύνη και καθήκον τους, αλλά γιατί αν δεν υπερέβαλαν και συγκεκριμένα αν δε συνέβαλαν στην ενοικίαση τμημάτων που δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο εγκαίρως.
Δεν είναι εδώ, δυστυχώς, οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης  που συνέβαλαν στην καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων των οδικών αξόνων, όπως δεν είναι εδώ, οι εκπρόσωποι των κυκλωμάτων απαλλοτριώσεων, που αποτελεί και δέσμευσή μας, να διερευνήσουμε: τί είχαν κάνει και πώς τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Δεν είναι εδώ οι «εισηγητές» των προβλέψεων, ότι θα τελείωναν οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές εργασίες σε 6 μήνες.
Δεν είναι εδώ, όσοι τελικά αποφάσισαν έναν ελλιπή σχεδιασμό, να μη συνδεθεί με την Ιόνια Οδό η Πρέβεζα, το Αγρίνιο.
Πιθανόν όμως να είναι, όσοι μας κατηγόρησαν για την τμηματική παράδοση του έργου, όπως το περασμένο Πάσχα που είχαμε μηδέν νεκρούς, γιατί είχαμε μεγάλη καθυστέρηση και ουρά στη μία σήραγγα, στην Κλόκοβα.
Είναι όμως εδώ ο άνθρωπος που αποσύνδεσε τα δημόσια έργα και την υλοποίησή τους από το πολιτικό σύστημα. Ο άνθρωπος που διαμόρφωσε τις συνθήκες όχι μόνο για να ολοκληρωθούν, αλλά και για να συνεχιστούν τα έργα υποδομών και τον καλώ να εγκαινιάσει την Ιόνια Οδό και να δώσει το έναυσμα για τα νέα έργα υποδομων της χώρας και την υλοποίηση της δίκαιης ανάπτυξης.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλώ στο βήμα.

Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας