11/12/2018 META ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ | 11/12/2018 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου14/11/2017

Συνέντευξη Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 99,8» και τη δημοσιογράφο κ. Λώρα Ιωάννου

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλημερίσω τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Να ξεκινήσουμε βεβαίως από το μέρισμα, στο οποίο έλεγα και στην εισαγωγή ότι νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να πει ότι κακώς θα πάρουν κάποιοι άνθρωποι χρήματα. Αντιθέτως θα πούμε όλοι καλώς θα πάρουν κάποιοι άνθρωποι χρήματα. Κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι τα έχουν ανάγκη. Τα ερωτήματα όμως νομίζω που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για παράδειγμα, εφόσον αυτό το μέρισμα βγαίνει από μια υπερφορολόγηση και το έχετε και εσείς πει σε μια λογική ότι ζορίζονται οι άνθρωποι που μπορούν να δώσουν για να ανακουφιστούν κάποιοι συμπολίτες μας που είναι πιο οικονομικά ασθενείς, το ερώτημα είναι κ. Σπίρτζη επειδή το ακούω από παντού, είναι γιατί δεν πιάνετε και αυτούς που καλύπτουν τα εισοδήματά τους και άρα υπερφορολογούνται. Να το πούμε αλλιώς, οι έντιμοι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι πριν ένα χρόνο ακριβώς που δόθηκε μια σύνταξη όλοι αμφισβητούσαν ότι θα ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Και από ό,τι βλέπετε, για να μην ξεχνάμε και την επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. και τι έλεγαν πριν ένα χρόνο, πάλι δίνεται κοινωνικό μέρισμα στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες και διευρύνθηκε κιόλας αυτό το κοινωνικό μέρισμα. Δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αφορά και άλλες ομάδες που πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση.
Το δεύτερο είναι, βεβαίως υπάρχει υπερφορολόγηση, βεβαίως υπάρχουν μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές σε κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς να μην υπάρχουν. Πώς να μην υπάρχουν όταν ένα μεγάλο κομμάτι των πλούσιων ανθρώπων της χώρας, δραστηριοποιούνται στη χώρα και φορολογούνται σε φορολογικούς παραδείσους, όπως δείχνουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις.
Πώς γίνεται να ελαφρυνθεί η φορολογία, να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της χώρας μέσα σε μια διεθνή οικονομική κρίση και να μην φορτώνονται τα βάρη οι πολλοί -μόνο οι πολλοί- και οι μικρομεσαίοι, τα  φτωχά και τα μικρά εισοδήματα, όταν ακόμα και η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εταιρεία στο εξωτερικό, Offshore που δεν φορολογούνται στη χώρα μας.
Όταν επιχειρούμε να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, να σας φέρω ένα παράδειγμα για τις εταιρείες διαμεσολάβησης, ή για το ταξί, ή για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο και αρκετές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και των φιλικών της μέσων να μας λένε ότι είμαστε εναντίον των νέων τεχνολογιών, εναντίον των start up επιχειρήσεων και διάφορες άλλες «χαζομάρες» σε αυτή τη λογική.
Εάν κάποιος από εμάς, ή κάποιος συγγενής μας τολμούσε ποτέ να έχει offshore, θα ήμασταν τρεις μήνες πρωτοσέλιδα. Και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι να απαξιώνεται και να επικοινωνούν όλοι ότι είναι μια χαρά.  Δεν απαγορεύεται. Δεν είναι κάτι παράνομο. Μιλάω για όλες τις περιπτώσεις.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ότι το τραπεζικό σύστημα, όπως ξέρετε και το χρηματοπιστωτικό που είναι παγκόσμιο, δεν είναι μόνο ελληνικό και κάποιος που εργάζεται στο χρηματοοικονομικό τομέα αυτά τα θεωρεί δεδομένα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι διαφορετικό να γίνεται αυτό από μια εταιρεία σε μια χώρα που ευημερεί και έχει μηδενικό επιτόκιο και στο δανεισμό των εταιρειών και στο δανεισμό της χώρας.
Και είναι διαφορετικό ο ελληνικός λαός να υποφέρει 10ετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία 8, 9 χρόνια, από λάθος πολιτικές επιλογές και όχι μόνο και λάθος διαχείριση και γκρίζες ζώνες στη χώρα μας. Και οι ίδιοι άνθρωποι να εγκαλούν την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που κληρονόμησε. Και να έχουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Kύριε Σπίρτζη αν μπορείτε να μας απαντήσετε σ’ αυτό που λέγαμε πριν, πότε θα σταματήσει αυτή η κουβέντα για τα  προηγούμενα 40 χρόνια…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι κουβέντα των 40 χρόνων. Οι  εταιρείες διαμεσολάβησης που σας είπα λίγο πριν, για να μιλήσω για το δικό μου τομέα, ιδρύθηκαν το 2011. Ιδρύθηκαν μέσα στην κρίση. Και ιδρύθηκαν στο εξωτερικό. Η μη θεσμοθέτηση κανόνων στη χώρα μας, για να υπάρχουν γκρίζες ζώνες και κάποιοι να υπερπλουτίζουν χωρίς να φορολογούνται για δραστηριότητες που υπήρχαν στη χώρα μας, έγινε μέσα στα χρόνια της κρίσης. Δε μιλάμε για τα 40 τελευταία χρόνια. Απ’ το 2000 και μετά…
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ρωτήσω κάτι: Γιατί δεν ελέγχονται αυτοί οι άνθρωποι…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποιος σας είπε ότι δεν ελέγχονται;
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Όχι, άλλο θέλω να πω. Λέω γιατί δεν ελέγχονται να υπάρχει ένα αποτέλεσμα και να προχωράμε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, μέσα στα χρόνια της κρίσης, για την ακρίβεια υπάρχει μη θεσμοθέτηση κανόνων από τη Νέα Δημοκρατία και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους, που είναι νόμιμη αυτού του είδους η δραστηριότητα και βλέπετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να βγαίνουν ονομαστικά και να στηρίζουν τέτοιου είδους εταιρείες που δεν έχουν καν έδρα στη χώρα μας, ή έχουν στη μετοχική τους σύνθεση εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, δε μιλάμε για τα 40 χρόνια, μιλάμε για τα τελευταία 3, 4, 5, 6 χρόνια.
Και να σας πω και κάτι; Το ποιος έφερε τη χώρα εδώ που την έφερε, το ποιος δεν είχε σχέδιο για τη χώρα, το ποιος έλεγε ότι είμαστε χώρα υπηρεσιών, να θυμηθούμε από το 2000 και μετά, δεν είναι τα τελευταία 40 χρόνια. Το ποιος έκανε πόλεμο στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και στη μικρομεσαία τάξη και στα φτωχά εισοδήματα, δεν ήταν τα τελευταία 40 χρόνια μόνο. Είναι κυρίως,  με ένταση , τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός ότι όλες οι Τράπεζες, τα ελλείμματά τους, την κακή διαχείριση και τα στελέχη των Τραπεζών, έχουν εξωχώριες εταιρείες, δεν είναι των τελευταίων 40 χρόνων, είναι των τελευταίων χρόνων.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, αλλά επειδή σας είπα και πριν ότι αυτό είναι μια παγκόσμια πρακτική την οποία εμείς θέλουμε να πάμε πολλά χρόνια πίσω και να κάνουμε ότι δεν υπάρχει, δηλαδή είναι μια συζήτηση σε σχέση με τον καπιταλισμό, πάμε αλλού θέλω να πω, εμένα μου κάνει εντύπωση κάτι άλλο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι σε όλες τις χώρες έτσι, με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά δεν είναι σε όλες τις χώρες έτσι.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε πάρα πολλές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, είμαστε σε μια από αυτές τις πάρα πολλές.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή δε μπορούμε να καταργήσουμε θέλω να πω και το παγκόσμιο σύστημα, το πώς δουλεύει υπό μία έννοια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δηλαδή εννοείτε ότι πρέπει να πάμε όλοι να κάνουμε εξωχώριες εταιρείες..
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν είπα ότι πρέπει να κάνουμε αυτό. Λέω ότι δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο τί υπάρχει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένα απ’ τα δύο θα επιλέξουμε. Ή θα υπάρχει λοιπόν για όλους η δυνατότητα να μη φορολογούνται στη χώρα μας και να έχουν εξωχώριες εταιρείες, δεν καταλαβαίνω γιατί, για παράδειγμα, ένας βιοτέχνης, ένας επαγγελματίας, ένας μηχανικός θα πρέπει να φορολογείται και να εισφέρει ό,τι μπορεί..
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Όλοι πρέπει να φορολογούνται κ. Σπίρτζη. Δε συζητάμε αυτό. Είπα ότι απλά δε μπορούμε να παραβλέπουμε και μια πραγματικότητα, μιλάω για το χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα. Δε λέω για τις offshore, για τις offshore συμφωνούμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο χρηματοοικονομικός τομέας λοιπόν, τρεις φορές περισσότερο απ’ όλους τους υπολοίπους, επειδή έχει κληθεί ο ελληνικός λαός και έχει πληρώσει  δισεκατομμύρια για ν’ ανακεφαλαιοποιηθεί, και μιλάω για το τραπεζικό σύστημα, οφείλει, είτε υπάρχουν αυτές οι κακές συνήθειες στο καπιταλιστικό σύστημα είτε όχι, οφείλει στον ελληνικό λαό να έχει όλες τις δραστηριότητες εδώ και να φορολογείται.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Αφήστε με λιγάκι γιατί δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο, να σας ρωτήσω για κάποια άλλα θέματα. Και αυτό εννοούσα πριν. Υπόθεση Καμένου: Δύο εβδομάδες τώρα βλέπουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη Νέα Δημοκρατία ν’ ανταλλάσουν πυρά. Ο απλός πολίτης δεν έχει καταλάβει πού είναι η αλήθεια κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί δε ζητάμε από τη Σαουδική Αραβία να μας στείλουν τα επίσημα έγγραφα, να τα παρουσιάσει ο κ. Καμένος, να τελειώνει αυτή η ιστορία ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ο κ. Καμένος, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Τουφεκιές στον αέρα για να καλύψουν όλες αυτές τις αποκαλύψεις, τον ορυμαγδό αποκαλύψεων για τη Νέα Δημοκρατία για τα στενά πρόσωπα της οικογένειας Μητσοτάκη, για το τί γινόταν στο παρελθόν, για το ποιες εταιρείες στηρίζουν ονομαστικά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και δε φορολογούνται στη χώρα μας, είναι συνταρακτικές.
Το να ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα γι’ αντιπερισπασμό, δε λέει τίποτε ούτε σ’ εμάς ούτε στον ελληνικό λαό. Και με την πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, φαίνεται ξεκάθαρα μετά και τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ποιος νοιάζεται για τον ελληνικό λαό, ποιος νοιάζεται γι’ αυτόν που έχει υποστεί τις θυσίες τα τελευταία χρόνια και ποιος δίνει άλλοθι σε όσους νόμιμα ή παράνομα φοροδιαφεύγουν και πλουτίζουν σε βάρος του.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Με το αυτόφωρο που ανακοίνωσε χτες ο κ. Κοντονής και ο κ. Τόσκας για τους πλειστηριασμούς εσείς συμφωνείτε; Γιατί είδα μεγάλη αντίδραση από τα κινήματα και τις συλλογικότητες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το γνωρίζω, ήμουν χτες στη Θράκη, είχα περιοδεία στα χωριά, να μου επιτρέψετε, δεν είναι στον τομέα μου, δεν το γνωρίζω.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Και κάτι τελευταίο κλείνοντας: Θα ήθελα να ρωτήσω την προσωπική σας άποψη επειδή είδα ότι έγινε μεγάλη φασαρία και αφορά τον τομέα σας, για το Taxibeat. Εσείς είστε αρνητικός σε μια τέτοια επιχείρηση με δεδομένο ότι κάνει χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του πελάτη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτά δε σας έλεγα πριν; Είμαστε σκληρά υπέρ των νέων τεχνολογιών. Ειδικά εγώ έχω φτιάξει και ως Πρόεδρος του ΤΕΕ και ως επαγγελματίας, πολλά λειτουργικά συστήματα, πλατφόρμες που έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες, να μην πω και εκατομμύρια κόσμου.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Τότε γιατί χτυπήσατε το Taxibeat;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το Taxibeat πρέπει να μας πει ειλικρινά κάποια στιγμή, τί φόρο έχει πληρώσει. Όχι να μας λέει ότι έχει δώσει 5 εκατομμύρια γενικά και αόριστα σε εισφορές. Να μας πει πού είναι η έδρα του, τί φόρο έχει πληρώσει, με ποιους συνεργάζεται, να δούμε όλοι μας ότι αυτά που λέει ισχύουν. Οι δικές μου πληροφορίες είναι άλλες.
Τις είπα δημόσια, στη μετοχική σύνθεση της Taxibeat μέσα στο ’17 υπήρχε πλήθος εταιρειών που δε σχετίζονται ούτε με τη δική μας χώρα ούτε με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε στη μετοχική  σύνθεση εταιρείες των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Παναμά και άλλων φορολογικών παραδείσων. Όπως καταλαβαίνετε , μετά θα έρθουμε και θα πούμε, τί κακοί που είναι οι αυτοκινητιστές, οι ταξιτζήδες, που αντιδρούν, που πληρώνουν τους φόρους τους, που πληρώνουν το ΦΠΑ, που πληρώνουν τα πάντα, όπως και ο  υπόλοιπος ελληνικός λαός στη χώρα και αν δεν τηρεί το νόμο (επικαλύπεται)…
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ήθελα να πω κάτι άλλο, όταν υπάρχει μια μεγάλη φορολόγηση, μια επιχείρηση επιλέγει να πάει κάπου αλλού που θα έχει μικρότερη φορολόγηση, όσα βγάζει να μην τα δίνει στο κράτος. Είναι κι αυτή μια συζήτηση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό δεν είναι μια συζήτηση, με συγχωρείτε, αυτό είναι μια αθλιότητα του νεοφιλελευθερισμού και των δυνάμεων του παλαιοκομματισμού, που θέλουν συγκεκριμένα συμφέροντα που πρόσκεινται σ’ αυτούς, να έχουν μια μεγάλη δραστηριότητα εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων στη χώρα μας και να μην «αφήνουν» ένα ευρώ. Και αυτό παρουσιάζεται ότι είμαστε εχθροί και των νέων τεχνολογιών. Είναι τραγικό δηλαδή.
Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.'Αλλα νέα σε αυτή την κατηγορία
10/12/2018 Καθορίστηκαν με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη οι προθεσμίες και οι διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή των πληγέντων κτιρίων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
10/12/2018 Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» και τη δημοσιογράφο κ. Γιάννα Παπαδάκου
09/12/2018 Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και την εκπομπή «Τώρα ό, τι συμβαίνει» με τη δημοσιογράφο κ. Φαίη Μαυραγάνη
07/12/2018 Σημεία από την παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και την εκπομπή «Apha Ρεπορτάζ» με τους δημοσιογράφους κ. Ράνια Τζίμα και κ. Σπύρο Λάμπρου.
07/12/2018 Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο Κανάλι της Βουλής και τη δημοσιογράφο κ. Αλεξία Κουλούρη
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας
Άδεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο