08/03/2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ | 08/01/2019 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου23/01/2014

Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των Μεταφορών και των Τηλεπικοινωνιών

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Τρίτη 21/01/2014 και την Τετάρτη 22/01/2014, παρουσίασε ενώπιον των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις νομοθετικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των Μεταφορών και των Τηλεπικοινωνιών.

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, ευχαριστώντας την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, που μαζί με την Ελλάδα, αποτέλεσαν το λεγόμενο “Τρίο” Προεδρίας, καθώς και τα ευρωπαϊκά όργανα για τη μέχρι στιγμής υποστήριξή τους.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Για τον τομέα των Μεταφορών (Παρουσίαση σε Επιτροπή TRAN, στις 21-01-2014), ο υπουργός τόνισε, πως προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αποτελούν τα σιδηροδρομικά ζητήματα, δίνοντας έμφαση  στη σημασία του τεχνικού σκέλους του 4ου Σιδηροδρομικού Πακέτου, αλλά και στην ερευνητική Πρωτοβουλία Shift2Rail.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αεροπορικά ζητήματα και την προτεραιότητα που δίνεται στα δικαιώματα των επιβατών, αλλά και στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αερομεταφορών, απομονώνοντας την Πρόταση Κανονισμού για το θόρυβο από το Αεροπορικό Πακέτο.

Αναφορικά με τις οδικές μεταφορές, τόνισε τη δέσμευσή του να εργαστεί σκληρά η Ελληνική Προεδρία στην Πρόταση Οδηγίας για τα «βάρη και τις διαστάσεις», αλλά και την απόφαση να προωθήσει το διαλειτουργικό σύστημα e-call μέσω της σχετικής Πρότασης Οδηγίας, για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Τέλος, για τις διατροπικές μεταφορές, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, ότι «η νομοθετική Πρόταση για τα εναλλακτικά καύσιμα αποτελεί δέσμευση για την Προεδρία, ενώ και ζητήματα εσωτερικής ναυσιπλοΐας, θα προωθηθούν».

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Για τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών (Παρουσίαση στην Επιτροπή ITRE, στις 22-01-2014), ο υπουργός, αφού τόνισε, ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία είναι το τρίπτυχο «ασφάλεια, καινοτομία, προσβασιμότητα για όλους» αναφέρθηκε στα 2 πλέον ώριμα για νομοθετική ρύθμιση θέματα της Ελληνικής Προεδρίας.

«Η υλοποίηση της Πρότασης Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά», ανέφερε ο Υπουργός, «θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, με ασφαλείς, αξιόπιστες και φιλικές προς τον χρήστη ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών».

Το 2ο ώριμο για νομοθετική ρύθμιση θέμα είναι η μείωση του κόστους εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων. «Με αυτήν την Πρόταση Κανονισμού, στοχεύουμε σε ταχύτερη, οικονομικότερη και πιο εξαπλωμένη ευρυζωνικότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βελτίωση των υπηρεσιών και αύξηση των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τις Τηλεπικοινωνίες».

Ψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι και η κυβερνοασφάλεια. Η σχετική νομοθετική πρόταση θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών σε όλη την Ε.Ε., καταπολεμώντας στο μέτρο του δυνατού κυβερνοεπιθέσεις και διαδικτυακή κατασκοπεία.

Επίσης, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει, στο σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (14-17.04.2014) πριν τις Ευρωεκλογές, την Πρόταση Κανονισμού για τη δημιουργία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς για τις Τηλεπικοινωνίες. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των καταναλωτών, από τη μία, και των κινήτρων για επενδύσεις, καινοτομία και είσοδο στην αγορά των επιχειρήσεων, από την άλλη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει η Ε.Ε. και η Ελλάδα στα Άτομα με Αναπηρία και στους ηλικιωμένους, περιλαμβάνοντας στο Πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας νομοθετική Πρόταση για υιοθέτηση πλαισίου αρχών και τεχνικών για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των φορέων του δημοσίου τομέα σε όλους τους χρήστες-πολίτες της Ε.Ε.Συνημμένα Αρχεία
word documentΠροτεραιότητες Ελληνικής Προεδρίας (Μεταφορές-Δίκτυα)
imageΝαυτεμπορική 31 Δεκεμβρίου 2013
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας
Άδεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο
Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων