15/04/2019 Ημερομηνία διεξαγωγής θεωρητικών γραπτών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ | 08/03/2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ | 08/01/2019 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου21/04/2010

Συνέντευξη Τύπου για την πολιτική στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας. Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου αφορά στην πολιτική στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Ενόψει των εξελίξεων και λόγω πολλών εκκρεμοτήτων, παίρνουμε σήμερα την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε μία πρόταση, προκειμένου να διαμορφώσουμε το νέο πλαίσιο στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Ένα πλαίσιο, το οποίο πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον και στα δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτά ελευθέρως πρέπει να ασκούνται και στα συμφέροντα όλων των επιχειρηματιών που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, δοθέντος ότι διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο νομιμότητας, κανόνων και όρων, βάσει των οποίων κάποιος θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο.
Η πρωτοβουλία μας αυτή, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει και κάποιες αντιδράσεις, θα σημειωθούν και κάποιες διαφωνίες. Αυτό όμως είναι στοιχείο το οποίο αναδεικνύει την αξία της Δημοκρατίας στη χώρα μας και αυτό ίσα-ίσα οδηγεί στην ανάγκη να επικρατήσει ο διάλογος και η σύνθεση των απόψεων, όπως για κάθε θέμα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πρέπει να πω ότι για περισσότερο από δύο μήνες εξελίχθηκε ένας διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τον οποίο παρακολούθησα μαζί με τον Υφυπουργό τον κ. Σηφουνάκη, την ευθύνη όμως και το βάρος συντονισμού αυτού του διαλόγου είχε ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Τσιόκας, τον οποίο θέλω και δημοσίως να τον ευχαριστήσω που έφερε σε πέρας ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο.
Γνωρίζετε ότι το ισχύον πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ψηφίστηκε το 1976. Περίπου 35 χρόνια δεν έχουν γίνει αλλαγές στον τομέα αυτόν. Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα δημιουργούμε ένα εκ θεμελίων νέο πλαίσιο, ένα πλαίσιο σύγχρονο, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες που θέλουν για πρώτη φορά να ενταχθούν στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών να το κάνουν, σεβόμενοι τη νομιμότητα που διαμορφώνουμε με τους όρους και τους κανόνες τους οποίους εισάγουμε.
Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να αξιοποιήσουν το κεκτημένο της γνώσης τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δημιουργούμε γενικώς ένα νέο πλαίσιο, ένα καθεστώς ασφάλειας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ο χώρος αυτός, συμβάλει στην παραγωγή του 7% του ετησίου ΑΕΠ, δηλαδή μιλούμε για ένα ποσό που φτάνει περίπου τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον χώρο αυτό, κινούνται περίπου 33 χιλιάδες οχήματα διαφόρων κατηγοριών, με νομαρχιακές, εθνικές ή άδειες διεθνών μεταφορών και βυτιοφόρα, απασχολούνται περίπου 110 χιλιάδες πολίτες και είναι ένας νευραλγικός χώρος, κεντρικός τομέας δράσης, που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση.
Η πρωτοβουλία που παίρνει σήμερα η Πολιτεία δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο σε αυτό το Υπουργείο θέλουμε να δουλέψουμε, προωθώντας το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών. Από τη δική μας πλευρά δουλεύουμε με σοβαρότητα, ευθύνη και ρεαλισμό, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα τα οποία χειριζόμαστε.
Τώρα, με βάση αυτό το νέο πλαίσιο, εναπόκειται σε κάθε πολίτη της χώρας μας, σε κάθε πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, ώστε ακολουθώντας αυτά τα οποία προβλέπει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου να ενταχθεί σε αυτόν τον τομέα.
Βεβαίως, εναπόκειται στους επαγγελματικούς φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της επιχείρησής τους, γενικότερα της δικής τους επαγγελματικής παρουσίας, προκειμένου να διατηρήσουν και γιατί όχι να αυξήσουν το λεγόμενο "μερίδιο αγοράς" που σήμερα κατέχουν.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι επαγγελματίες θα θεωρήσουν ότι κάτι χάνουν από αυτές τις ρυθμίσεις. Θα έλεγα όμως ότι ακόμη και αν υπάρχουν απώλειες, αυτές είναι πρόσκαιρες και γρήγορα θα αντισταθμιστούν γιατί αν πραγματικά προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον και στις ανάγκες της νέας εποχής, τότε όχι απλώς θα ανακτήσουν αυτό που θεωρούν ότι ίσως χάνουν σήμερα. Ίσα-ίσα θα έχουν για πολλά χρόνια στο μέλλον κερδίσει μία ανταγωνιστική θέση, την οποία θα την έχουν κερδίσει όχι λόγω μιας πολιτικής προστατευτισμού την οποία απορρίπτουμε τελείως, αλλά λόγω ακριβώς του ότι σε συνθήκες ανταγωνισμού κατορθώνουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές. Κι αυτό είναι το ζητούμενο το οποίο προωθούμε.

Τα βασικότερα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία είναι:
1. Η απελευθέρωση του αριθμού των χορηγουμένων αδειών για φορτηγά δημόσιας χρήσης, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας την οποία διαμορφώνουμε με τη σημερινή πρότασή μας.
2. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές, δοθέντος ότι προχωρούμε όπως θα διαπιστώσετε στην κατάργηση των ορίων -είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω- του κομίστρου που ισχύουν μέχρι σήμερα.
3. Η οργάνωση των μεταφορέων στη μορφή επιχειρήσεων, μεταφορικών εταιρειών δηλαδή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Εμπορικό Δίκαιο της χώρας.
4. Η παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τομέα των μεταφορών.
5. Η στάθμιση της αξίας των υφιστάμενων αδειών στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων.
6. Η ενιαιοποίηση της νομοθεσίας για διεθνείς, εθνικές, νομαρχιακές μεταφορές και μεταφορές ειδικών κατηγοριών.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά εισάγονται στο νομικό πλαίσιο της χώρας, είναι:
1. Η χορήγηση αδειών σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και έχουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Δεν αξιολογείται δηλαδή πλέον η σκοπιμότητα υπό οποιαδήποτε έννοια, αλλά απλώς και μόνον η νομιμότητα. Εφόσον έχει κάποιος τις προϋποθέσεις, αυτομάτως μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι διακριτική δηλαδή η αρμοδιότητα, αλλά «δεσμία» πλέον του Ελληνικού Κράτους να χορηγήσει μια τέτοια άδεια.
2. Η απελευθέρωση του κομίστρου, όπως είπα, που προβλέπεται στο άρθρο 11.
3. Ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος με τη σύσταση κεφαλαιουχικών εταιρειών. Θέλουμε επαγγελματικούς φορείς στον τομέα των μεταφορών, που να διαθέτουν φερεγγυότητα και αξιοπιστία. Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 3.
4. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2, η προσαρμογή των κατηγοριών των διεθνών και εθνικών μεταφορέων στις νέες ανάγκες.
5. Η σύσταση Εθνικού Μητρώου Μεταφορικών Εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9.
6. Η υποχρεωτική ασφάλιση των εμπορευμάτων και η κάλυψη οποιασδήποτε ζημιάς προκύψει για τον μισθωτή, με ευθύνη του μεταφορέα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13.
7. Εισάγεται στοιχείο φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής. Οι εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται θα πρέπει να διαθέτουν οχήματα τα οποία είναι του τύπου τουλάχιστον EURO4 και 5, όπου αυτό προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3. Στο άρθρο 14 προβλέπεται ότι μετά από πέντε χρόνια, οι υφιστάμενοι επαγγελματικοί φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή προκειμένου να έχουν και αυτοί στη διάθεσή τους αυτοκίνητα αυτής της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
8. Νέο στοιχείο είναι και η δημιουργία ενός Κωδικού Οδικής Ασφάλειας, όπως τον ονομάζουμε. Πρόκειται για ένα δημόσιο έσοδο, όπου το 80% του ποσού θα μπορεί να διατίθεται για έργα υποδομών, ώστε να υποστηριχθεί ο τομέας των μεταφορών, η ποιότητα του μεταφορικού έργου. Το ποσό αυτό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για δράσεις βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας και δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 12.
Ας δούμε τώρα κατά άρθρο τι προβλέπεται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου. Τα άρθρα συνολικώς είναι 15 και το ακροτελεύτιο άρθρο βεβαίως, το οποίο αναφέρεται στην έναρξη ισχύος του νόμου.
Στο πρώτο άρθρο γίνεται αναφορά στο σκοπό του νόμου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Συνάγεται ότι πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό και η άσκηση αυτού του επαγγέλματος συνιστά μια κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία. Γι’ αυτό ακριβώς μίλησα και για δημόσιο έσοδο μόλις πριν. Επίσης αναφέρεται ότι η δραστηριότητα αυτή είναι ανοικτή, σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτού του νόμου, σε κάθε πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο άρθρο 2 γίνεται λόγος για τους ορισμούς και το περιεχόμενο των ορισμών «διεθνείς εμπορευματικοί μεταφορείς» και «εθνικοί εμπορευματικοί μεταφορείς». Εδώ υπάρχει μία νέα προσέγγιση. Δίνουμε τη δυνατότητα στους εθνικούς μεταφορείς να διενεργούν έργο και σε περιοχές όπου μέχρι τώρα δραστηριοποιούνται μόνο οι διεθνείς, αλλά και στους διεθνείς δίνουμε τη δυνατότητα να διενεργούν δραστηριότητες και σε περιοχές όπου μέχρι τώρα εκινούντο μόνο οι εθνικοί μεταφορείς.
Τρόπον τινά, εθνικοί και διεθνείς μεταφορείς με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούν αλληλοσυμπληρούμενοι να κινούνται ουσιαστικά στο ίδιο πεδίο. Δηλαδή διευρύνεται το αντικείμενο και για τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχει μία διαφορά όσον αφορά στη μεταφορά πετρελαιοειδών, όπου το καθεστώς εκεί μένει σε μεγάλο βαθμό ως έχει για πολλούς λόγους.
Επίσης, γίνεται λόγος στο άρθρο αυτό για τις μεταφορικές επιχειρήσεις που δημιουργούνται για πρώτη φορά και είναι υποχρεωτικές πλέον από το νόμο. Θα ακολουθήσουμε αυτό το οποίο προβλέπει το Κοινοτικό Δίκαιο και η σχετική Εμπορική Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Προεδρικό Διάταγμα 346/2001 που έχει ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία.
Μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι λειτουργούν ιδιότυπου χαρακτήρα εταιρείες, που δεν έχουν κεφάλαιο, έχουν στη λειτουργία τους στοιχεία τα οποία προσιδιάζουν στη λειτουργία μιας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, χωρίς όμως να είναι τυπικές ΕΠΕ. Θα έλεγα ότι πλέον έχουμε σε αυτόν τον χώρο απαραιτήτως για τους νεοεισερχόμενους Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και Ομόρρυθμες Εταιρείες, οτιδήποτε επιλέγει κάποιος σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εμπορικού Δικαίου της χώρας.
Επίσης στο άρθρο αυτό στην παράγραφο 3, γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της έννοιας του μεταφορέα. Ορίζεται δηλαδή ποιος έχει πρόσβαση στο επάγγελμα. Εδώ απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: πρώτον η αξιοπιστία του ενδιαφερόμενου, δεύτερον η οικονομική επιφάνεια την οποία πρέπει να αποδεικνύει, τρίτον η επαγγελματική κατάρτιση για λόγους προφανείς. Είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία αυτές οι προϋποθέσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς εταιρεία σε αυτόν τον χώρο.
Στο άρθρο 3, οι μεταφορικές εταιρείες είναι απαραιτήτως κεφαλαιουχικές. Μπορεί κάθε μία τέτοια εταιρεία να επιλέξει να δραστηριοποιείται σε μία κατηγορία μεταφορών ή σε περισσότερες ή και σε όλες τις κατηγορίες μεταφορών, δηλαδή μπορεί να διενεργεί νομαρχιακές, εθνικές, διεθνείς μεταφορές.
Όπως γνωρίζετε, μέχρι τώρα η σύσταση των εταιρειών γινόταν χωρίς τη διάθεση κεφαλαίων, με βάση απλώς τα διαθέσιμα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα αυτά δεν ήταν στο όνομα της εταιρείας και οι εταιρείες αυτές, τις οποίες ονομάσαμε "ιδιότυπα νομικά σχήματα", δεν είχαν ούτε ανάλογο βαθμό οργάνωσης, ούτε τον απαιτούμενο βαθμό αξιοπιστίας που οι σύγχρονες συνθήκες επιβάλλουν.
Για τις εταιρίες που λειτουργούν με αυτό το ιδιότυπο σχήμα σήμερα και για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος. Σε πέντε χρόνια πιστεύουμε ότι στο χώρο αυτό θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά επαγγελματίες με τη μορφή μεταφορικών εταιρειών.
Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες αποτελούν νέο στοιχείο, συνιστώνται με εισφορά σε χρήμα ή σε είδος. Η εταιρεία μπορεί να έχει την κυριότητα του φορτηγού δημόσιας χρήσης, μπορεί να μισθώνεται στην εταιρεία το φορτηγό από τον ιδιοκτήτη του, επίσης μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός εισφοράς και ταυτόχρονα μισθώματος.
Πρέπει να πω ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος βάσει του οποίου να αποτιμάται η αξία της λεγόμενης "άδειας" που διαθέτει ο επαγγελματίας. Η αποτίμηση της εισφοράς σε είδος θα γίνεται από μία ειδική Εκτιμητική Επιτροπή, η οποία συνιστάται σύμφωνα με το άρθρο 7 αυτού του νομοσχεδίου.
Στο ίδιο άρθρο 3 προβλέπεται η υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών. Επίσης προβλέπονται κίνητρα για τη μετατροπή των υφισταμένων εταιρειών, εφόσον η μετατροπή αυτή συντελεστεί μέσα σε δύο χρόνια, δεν περιμένουν δηλαδή την πλήρη περίοδο της πενταετίας.
Προβλέπουμε επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης κινήτρων αναπτυξιακού νόμου, όπου είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και θα το δούμε, προκειμένου να δώσουμε διευκολύνσεις στους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν σε τέτοια νέα σχήματα.
Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπονται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας με το νέο καθεστώς. Όπως είπα, πέραν των όσων προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμείς θεωρούμε ότι ένα πλήρες πλαίσιο είναι αυτό το οποίο απαιτεί αθροιστικά, σωρευτικά τέσσερις προϋποθέσεις: τα εχέγγυα αξιοπιστίας, την οικονομική επιφάνεια, την επαγγελματική επάρκεια και τις εγκαταστάσεις και υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση, ώστε να μπορεί κανείς να πει ότι πράγματι στην περίπτωση αυτή συγκροτείται μία σύγχρονη εταιρεία.
Ορίζεται το ποσό της ειδικής εισφοράς με την παράγραφο 2 στο άρθρο αυτό, που καταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία της άδειας και το μεικτό βάρος του φορτηγού οχήματος. Σήμερα γνωρίζετε πολύ καλά ότι ακόμη κι αν διαθέτεις χρήματα, εφόσον δεν είναι κάποιος από τους κατέχοντες άδεια διατεθειμένος να την πουλήσει, δεν μπορείς να δραστηριοποιηθείς σε αυτόν τον χώρο. Βεβαίως μετά την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, όποιοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να διαθέτουν οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Οι νέες άδειες που θα χορηγηθούν στις εταιρίες -προβλέπεται στο άρθρο 4 στην παράγραφο 4- δεν θα είναι δυνατόν να πουληθούν για την περίοδο των πέντε πρώτων ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Δεν θα έχουν δηλαδή εμπορευσιμότητα οι νέες άδειες και αυτό για να αντιμετωπίσουμε, όπως αντιλαμβάνεστε, φαινόμενα κακής διαχείρισης αυτού του δικαιώματος που δίνουμε σε πολίτες και εταιρείες, να εξασφαλίζουν άδειες και να τις μεταπωλούν κερδίζοντας προστιθέμενη αξία. Θέλουμε να διαμορφώσουμε μία αγορά, η οποία θα λειτουργεί ευθύς εξαρχής με διαφάνεια και υγιείς όρους.
Βέβαια, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουμε το ύψος των εισφορών για τις οποίες μίλησα πριν, μετά βεβαίως από μελέτη, ίσως κάποιου Οικονομικού Πανεπιστημίου -προβλέπεται στο νόμο πως μπορεί να γίνει αυτό- ή μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικών Μεταφορών που προβλέπεται στο άρθρο 6.
Στο άρθρο 5 προβλέπεται η διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Είναι οι τυπικές προϋποθέσεις, βεβαίως προβλέπονται όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, είναι τεχνικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.
Με το άρθρο 6 δημιουργούμε την Επιτροπή Οδικών Μεταφορών. Στο άρθρο αυτό προβλέπεται η σύνθεση της Επιτροπής, η θητεία της, οι αρμοδιότητες που της ανατίθενται, ο τρόπος με τον οποίο συνεδριάζει, ενώ στο άρθρο 7 προβλέπεται η σύσταση Εκτιμητικής Επιτροπής. Είναι μία ειδική επιτροπή για την αποτίμηση του εισφερόμενου κεφαλαίου στις μεταφορικές εταιρείες που συνιστώνται, προσδιορίζονται τα κριτήρια, οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την αντικειμενική αποτίμηση της αξίας του εισφερόμενου κεφαλαίου.
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο εδώ και να πω, ότι σε σχέση με τις λεγόμενες άδειες που υφίστανται σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να έχει προβλέψει με ποιον τρόπο μπορούμε να προσδιορίσουμε το ύψος της αξίας τους. Αν πράγματι κάποιος κληρονομήσει μια τέτοια άδεια θα φορολογηθεί για ποιο ποσό; Είναι απολύτως υποκειμενικός ο προσδιορισμός αυτού του ποσού από περιοχή σε περιοχή, από υπηρεσία σε υπηρεσία, από Έφορο σε Έφορο. Εμείς προβλέπουμε ότι πρέπει να αποτιμηθεί το κεφάλαιο αυτό με αντικειμενικό τρόπο, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και παράγοντες, ώστε να γνωρίζουμε το ύψος του.
Στο άρθρο 8 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην τύχη των εισφερθέντων φορτηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης σε περίπτωση που μία μεταφορική εταιρεία διαλυθεί. Αναλόγως, αν έχει παρέλθει 5ετία τότε τα οχήματα αυτοδικαίως μεταβιβάζονται στους μετόχους ή εταίρους κατά το ποσοστό ενός εκάστου στη διαλυθείσα εταιρεία. Εάν δεν έχει παρέλθει 5ετία τότε επιστρέφονται επίσης, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση για το χρόνο που απομένει μέχρι την 5ετία οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν. Ρυθμίζουμε έτσι το θέμα, προβλέποντας αυτή τη δικλείδα για ευνόητους λόγους.
Στο άρθρο 9 προβλέπεται η δημιουργία ενός Μητρώου Μεταφορικών Εταιρειών, είναι κάτι που λείπει από την χώρα μας. Είναι ένα ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Μεταφορικών Εταιρειών. Αναφέρονται τα στοιχεία τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται για κάθε όχημα. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου μας στον τομέα των Μεταφορών που έχει αξιόλογη στελέχωση και καλό σύγχρονο εξοπλισμό θα αναλάβει το έργο αυτό.
Στο άρθρο 10 προβλέπεται η διαδικασία μεταβίβασης και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, όπως σας είπα πριν. Έχουμε αποτίμηση της αξίας η οποία μεταβιβάζεται με κριτήρια αντικειμενικά. Βεβαίως, υψηλότερος είναι ο συντελεστής για το ποσό που θα πληρωθεί στην Εφορία για τα παλιά αυτοκίνητα τα οποία μπορούν να μεταβιβαστούν ανά πάσα στιγμή, ενώ είναι χαμηλότερος για τα αυτοκίνητα εκείνα τα οποία για πρώτη φορά μπαίνουν σ’ αυτή την αγορά, δοθέντος ότι αυτά για μία 5ετία δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
Προβλέπεται επίσης πως μεταβιβάζονται μετοχές και μερίδια των εταιρειών στους μετόχους τους, σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη την ιδιότητα του εμπορευματικού μεταφορέα.
Στο άρθρο 11 γίνεται αναφορά στο κόμιστρο. Καταργείται πλέον το κατώφλι προς τα κάτω και το πλαφόν προς τα πάνω στις τιμές και τα κόμιστρα θα διαμορφώνονται με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στο μισθωτή και τον μεταφορέα. Θα διαμορφώνονται τρόπον τινά ελεύθερα, με βάση τους κανόνες της ζήτησης. Εξαίρεση στο άρθρο αυτό, προβλέπεται για την μεταφορά πετρελαιοειδών και αντιλαμβάνεστε γιατί γίνεται αυτό, για να μην ξεφύγουν οι τιμές από κάθε έλεγχο.
Με το άρθρο 12 δημιουργούμε αυτόν τον Κωδικό Οδικής Ασφάλειας για τον οποίο σας μίλησα. Το ποσό το οποίο εισρέει, κλειδώνει σε αυτό τον κωδικό και διατίθεται αποκλειστικά για σκοπό που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο.
Στο άρθρο 13 προβλέπουμε την εξασφάλιση της αποκατάστασης των ζημιών που υφίσταται ο μισθωτής με ευθύνη του μεταφορέα. Δηλαδή γίνεται υποχρεωτική πέραν του αυτοκινήτου και η ασφάλιση των εμπορευμάτων, του είδους το οποίο μεταφέρεται. Είναι αυστηρή η τιμωρία σε περίπτωση που δεν καλύπτεται ο μισθωτής όταν έχει υποστεί ζημιά είτε από διαθέσιμο κεφάλαιο της εταιρείας, είτε από την ασφαλιστική κάλυψη την οποία φρόντισε να έχει η εταιρεία. Έχουμε για τον μεταφορέα και για την εταιρεία, στέρηση για ένα χρόνο της άδειας άσκησης του επαγγέλματος και σε περίπτωση υποτροπής έχουμε στέρηση της άδειας οριστικά.
Στο άρθρο 14 αναφέρονται κάποιες μεταβατικές διατάξεις γι’ αυτήν την περίοδο προσαρμογής. Οι άδειες οι οποίες υφίστανται σήμερα, ισχύουν ακόμη για πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου, εφ’ όσον γίνει η μεταβίβαση θα πρέπει τα αυτοκίνητα να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τουλάχιστον EURO-4.
Τα απλά νομικά σχήματα που επιλέγουν να λειτουργούν με τη μορφή που έχουν σήμερα, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, ευνόητο είναι, αλλά θα υστερούν όλο και περισσότερο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Όσον αφορά στη μεταφορά πετρελαιοειδών και το ύψος του κομίστρου δίνεται μία παράταση ακόμη στην ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο.
Στο 15ο άρθρο αναφέρονται οι καταργούμενες υφιστάμενες διατάξεις, εκτός δύο που μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων συνεχίζουν να ρυθμίζουν θέματα της αγοράς για τη ρυμούλκηση και διάφορα άλλα σχετικά. Έτσι αποτελεί παρελθόν πια μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, ο νόμος 383/1976. Και βεβαίως παύει να ισχύει οποιαδήποτε άλλη αντίθετη διάταξη.
Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η πρότασή μας. Το νομοσχέδιο αυτό πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής. Η Πολιτεία είναι εδώ για να οργανώσει ένα πολύ σημαντικό χώρο και το κάνει με ευθύνη. Οργανώνουμε αυτό το σημαντικό χώρο. Θέλω να προσέξετε ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας ή οποιασδήποτε χώρας που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθώντας αυτή την οδό της νομιμότητας, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις, σεβόμενος τους κανόνες να ενταχθεί σε αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα.
Η Πολιτεία είναι εδώ, όμως όχι για να προστατεύσει, αλλά για να στηρίξει αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αναπτυχθούν και να διασφαλίσουν την προοπτική τους. Δεν θέλουμε να είμαστε με την πλευρά κάποιων εναντίον κάποιων άλλων. Θέλουμε να δούμε τα πράγματα από την πλευρά του πολίτη, του χρήστη αυτών των υπηρεσιών πρώτα και κύρια. Και δεύτερον από την πλευρά του σημερινού ή του νεο-εισερχόμενου επαγγελματία σε αυτόν τον χώρο, πράγμα το οποίο πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.
Αυτά σε γενικές γραμμές. Μπορούμε να συζητήσουμε όποιο θέμα νομίζετε ότι προκαλείται από τα όσα εισηγηθήκαμε. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον κ. Τσιόκα που καθοδήγησε αυτήν τη συζήτηση, το διάλογο με τους μεταφορείς τους οποίους και συνάντησα σήμερα το πρωί και τους ενημέρωσα για τη θέση στην οποία οδηγούμεθα μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου διαλόγου μαζί τους. Θέλω να πω, ότι αντιλαμβάνομαι τις διαφωνίες τους και να επισημάνω με θετικό πρόσημο την ευθύνη και το ήθος με τα οποία συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία.
Θα κάνουμε ανάρτηση του κειμένου αυτού στο διαδίκτυο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξής μας. Νομίζω ότι για ένα δεκαήμερο το κείμενο μπορεί να είναι στο διαδίκτυο, να διατυπώσουν τα σχόλιά τους και τις προτάσεις τους οι φορείς, αλλά και κάθε πολίτης. Βεβαίως, θα ακολουθήσουμε και τη διαδικασία που έχουμε εγκαινιάσει εμείς ως Κυβέρνηση στο εσωτερικό μας, σε κυβερνητικά όργανα ή κομματικά όργανα και στη Βουλή, όπου θα κάνουμε τις ανάλογες ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαβούλευση θα γίνει για δέκα ημέρες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δέκα ημέρες. Αν όμως υπάρχει ενδιαφέρον από φορείς, δούμε δηλαδή ότι κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο, θα δώσουμε περισσότερο χρόνο.
Ο στόχος ο δικός μας είναι αυτό το θέμα, το οποίο παραμένει ανοιχτό επί πολλά χρόνια, να κλείσει αλλά να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο. Δεν θα θυσιάσουμε την ποιότητα του αποτελέσματος, την ποιότητα του προϊόντος σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα πολιτικού χρόνου. Εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατό να ψηφιστεί. Αν έχουμε όμως κάτι να κάνουμε το οποίο θα κάνει καλύτερη την πρόταση, είμαστε έτοιμοι να το υιοθετήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα δέκα ημέρες, μέχρι τις αρχές Μαΐου. Μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα έχουμε τις προτάσεις. Αν κάποιοι φορείς ισχυριστούν ότι δεν προλαβαίνουν και θέλουν παράταση λίγων ημερών προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους, δεν θα τους πούμε ότι έκλεισε ο κύκλος της διαβούλευσης και δεν έχετε χρόνο για να διατυπώσετε τις απόψεις σας. Το αντιλαμβάνεστε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για στήριξη αυτών που έχουν άδειες και επίσης ακούσαμε και τη λέξη «κίνητρα». Αυτοί έχουν ενεχυριάσει τα οχήματά τους, ενδεχομένως τα σπίτια τους. Ποια θα είναι αυτά τα κίνητρα, αν έχετε κάποια πρόχειρη σκέψη, γιατί φαντάζομαι αυτό θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ενταχθούν στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου ώστε να μπορέσουν έτσι να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους, να γίνουν και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ισχύει για τους καινούργιους όμως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και για τους παλιούς. Και οι παλιοί μπορούν να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε μεταφορικές εταιρείες σύγχρονες όπως προβλέπονται στην πρότασή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα δεύτερο. Μιλάτε για επαγγελματική επάρκεια. Τι εννοείτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ορίζεται αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή απαιτούνται προϋποθέσεις, προσόντα και κάποιοι δεν τα διαθέτουν, τα νοικιάζουν από κάποιους άλλους οι οποίοι δίνουν το όνομά τους και τους τίτλους που έχουν μόνο και μόνο για να καλύπτονται τυπικά τα όσα προβλέπει η αντίστοιχη διάταξη. Εμείς πιστεύουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τις εταιρείες, επαγγελματική επάρκεια. Κάποιοι θα πρέπει να έχουν ανάλογη κατάρτιση, να έχουν αποφοιτήσει από κάποια Σχολή. Υπάρχει μια δημόσια Σχολή σήμερα και ιδιωτικές. Μπορεί να δημιουργηθούν κι άλλες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία πιστοποίησης, αξιολόγησης και η επάρκεια πρέπει να αποδεικνύεται με κάποιον τρόπο. Δηλαδή κάποιος να έχει δραστηριοποιηθεί, να έχει γνώση του αντικειμένου. Να είναι κάποιος ο οποίος μπορεί πραγματικά να επιλεγεί ως διαχειριστής σε μια τέτοια επιχείρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, πάνω στην ίδια ερώτηση σαν συνέχεια. Συγγνώμη για τη διαδικασία, αλλά για να μην ξεφεύγουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το θέμα της επάρκειας που είπατε, αυτό ισχύει για τους νεοεισελθόντες στο χώρο ή και γι’ αυτούς που…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύει για όλους εκείνους οι οποίοι συγκροτούν εταιρείες. Οι παλιοί, μπορούν με βάση τα κίνητρα να αξιοποιήσουν το πλαίσιο αυτό και να δημιουργήσουν νέες εταιρείες, μετεξελισσόμενοι όσον αφορά στην παρουσία τους από τη σημερινή μορφή ατομικής άσκησης του επαγγέλματος στο πλαίσιο μιας εταιρικής άσκησής του. Οι νέοι, στο πλαίσιο των εταιρειών, αφού από δω και πέρα μόνο εταιρείες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη σύσταση δηλαδή της εταιρείας…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως γίνεται δηλαδή και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πήραμε υπόψη μας τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν στη σύσταση της εταιρείας ένας παλιός κάτοχος φορτηγού κ.λπ., θα πρέπει να επιδείξει επαγγελματική επάρκεια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν κάποιος αποδεικνύει ότι είναι επί σειρά ετών σε αυτό το επάγγελμα, νομίζω αυτό είναι ισχυρό στοιχείο για να δείξει ότι πράγματι είναι επαρκής από άποψη επαγγελματισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Να σας εξηγήσω ένα πράγμα. Αυτό το κομμάτι που λέει ο Υπουργός, η ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά και όλη η Ευρώπη στο σύνολό της προσδιορίζει δυο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι πρέπει να έχεις ένα κεφάλαιο, υποχρεωτικά. Δεν υπάρχει μεταφορέας στην Ευρώπη που να μην έχει ένα κεφάλαιο τουλάχιστον 9.000 ευρώ και κάποια αυτοκίνητα 5.000 επιπλέον. Αυτό είναι υποχρεωτικό. Δεν είναι ελληνικό.
Δεύτερον, ότι περνάς από μια Σχολή. Όλη η Ευρώπη το λέει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Σχολή είναι μονοετής, σε άλλες είναι 6μηνη και προβλέπει τρία μαθήματα, στο Εμπορικό Δίκαιο, το Εμπράγματο Δίκαιο και κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές, αυτά τα τρία. Πάνω σ’ αυτά τα τρία λοιπόν χτίζεται αυτό που ανέφερε πριν ο Υπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει η ΣΕΚΑΜ, υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές Σχολές. Υπάρχουν Σχολές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω το εξής θέλω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον απλό καταναλωτή τι σημαίνει αυτή η αλλαγή; Αν σημαίνει κάτι κι αν ωφεληθεί ο απλός καταναλωτής. Ο κωδικός που είπατε θα επιβαρύνει και εμάς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, επιβαρύνει αυτούς οι οποίοι συγκροτούν τις νέες εταιρείες, όπως ο καθένας όταν ξεκινάει ένα επάγγελμα εισφέρει. Σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις εταιρείες στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές προβλέπεται ένα ανάλογο καθεστώς.
Ο πολίτης, ο καταναλωτής στον οποίο αναφερθήκατε θα κερδίσει με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ’ όλα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την τιμή, η οποία είναι πλέον συμφέρουσα γι’ αυτόν προκειμένου να συνεργαστεί με κάποιον μεταφορέα. Δεύτερον, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, θα συναλλάσσεται πλέον με εταιρείες, εταιρείες που είναι οργανωμένες, που έχουν μια δομή, αξιοπιστία και φερεγγυότητα, θα είναι ασφαλισμένο το εμπόρευμά του όταν μεταφέρεται και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφόσον υποστεί κάποια ζημιά να μην αποζημιωθεί.
Άρα λοιπόν έχει να κάνει με νέα πια σχήματα τα οποία έχουν άλλο επίπεδο αναφοράς από τις μορφές οργάνωσης του επαγγέλματος που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς ρώτησα γιατί είπατε ότι όσον αφορά στα βυτιοφόρα μπαίνει κάποιο πλαφόν. Δηλαδή μήπως υπάρχει ανατίμηση προϊόντων και πώς θα καθορίζεται…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, για τα πετρελαιοειδή είπαμε. Παραμένει η δυνατότητα των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας να ορίζουν όταν κρίνουν τα όρια, το ανώτερο κόμιστρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ο κωδικός πώς θα καθορίζεται; Δηλαδή πώς θα βγαίνει το ποσό, ποιο θα είναι το ποσό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ποσό αναφέρεται μέσα. Θα τα δείτε αυτά. Είναι τεχνικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται με λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θεσμικό πλαίσιο το καινούργιο θα δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών να αναπτύσσουν δικούς τους στόλους ή ακόμη και σε μια κοινοπραξία βενζινάδικων να έχουν δικά τους βυτιοφόρα και να μπαίνουν να κάνουν μεταφορές πετρελαιοειδών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς μιλάμε για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Εσείς μιλάτε για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο επιτρέπεται με βάση πάλι κάποιες προϋποθέσεις και κάποιους κανόνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν ανοίγει, γιατί ένα από τα αιτήματα των εταιρειών…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, ανοίγει αυτό και γνωρίζετε ότι αναλόγως των αποθηκών, μπορεί να έχει ανάλογο τονάζ η κάθε εταιρεία. Εμείς μιλάμε σήμερα για τις εμπορευματικές μεταφορές με φορτηγά δημόσιας χρήσης. Μπορεί ο καθένας να μισθώσει για να μεταφέρει τα προϊόντα του. Εσείς μιλάτε για τις εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν δικά τους προϊόντα. Μιλάτε για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης. Αυτό είναι κάτι άλλο, δεν είναι αυτό. Αλλά και εκεί όμως δεν υπάρχει ο περιορισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε για όσους θέλουν να παραμείνουν στο επάγγελμα ότι θα δοθούν κίνητρα βάσει του αναπτυξιακού νόμου. Γι’ αυτούς που θέλουν να φύγουν από το επάγγελμα θα υπάρξει απόσβεση κεφαλαίου, με αποζημίωση, με κάποιον τρόπο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί που θέλουν να φύγουν από το επάγγελμα θα φύγουν με τις διαδικασίες που υφίστανται σήμερα. Προφανώς θα μπορούν να πωλήσουν την άδεια που έχουν. Κατά τη διαβούλευση, για τους παλιούς μπορεί να εξετασθεί εάν υπάρχει δυνατότητα στο πλαίσιο του κωδικού Οδικής Ασφάλειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άδειες ξέρουμε ότι είναι ένα ποσό πάνω από 200.000 ευρώ περίπου, 200.000 – 250.000 και βάλε. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχουν δώσει κάποιοι. Με όλη αυτήν την ιστορία υποτίθεται ότι πέφτει πάρα πολύ χαμηλά. Δηλαδή, ποιος θα δώσει σε κάποιον που θέλει να φύγει; Προβλέπεται κάτι γι’ αυτούς που έχουν πληρώσει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος. Από κει και πέρα βεβαίως αυτοί οι οποίοι εισέρχονται στο επάγγελμα θα πρέπει να εισφέρουν. Θα δείτε ποια είναι τα ποσά. Τα ποσά, έτσι όπως τα έχουμε σταθμίσει ανταποκρίνονται σε αυτή τη δυνατότητα που δίνουμε στους νέους επαγγελματίες.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Θέλω να ξέρετε το εξής, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του έργου του μεταφορέα ορίζεται πλέον με αυτό το νομοσχέδιο από την Πολιτεία, μια αξία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αποτιμάται το ύψος της αξίας.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Δηλαδή, αυτός ο οποίος είναι σήμερα εν ενεργεία μεταφορέας και εκεί που του παρέχεται ασφάλεια, του ορίζουμε ένα περιεχόμενο αξίας το οποίο είναι ικανό να του δώσει μπόνους για να μπει στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το φορτηγό του π.χ. είναι 40 τόνους, μπορεί να αξίζει 70 χιλιάδες ευρώ. Οι 70 αυτές χιλιάδες αποτελούν βάση συμμετοχής στη νέα εταιρεία. Του δίνεται η δυνατότητα να μην βάλει λεφτά από την τσέπη του, αλλά να βάλει με το είδος που έχει. Δηλαδή τον πας με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον για να διεκδικήσει ένα καινούργιο μερίδιο αγοράς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς λέτε όμως αν θέλει να πουλήσει.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Τώρα αυτός που θέλει να πουλήσει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι αυτοί που έχουν άδειες. Ακούστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτοί που θέλουν να πουλήσουν την άδεια, θα υπάρχει ένα μίνιμουμ…
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Αυτό το καθορίζει και η αγορά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αγορά το καθορίζει και επαναλαμβάνω, για τους παλιούς γίνεται με τον τρόπο που γίνεται μέχρι τώρα, δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό. Από κει και πέρα, όπως είπε ο Γενικός, κάποιος ο οποίος εισέρχεται σε μια νέα εταιρεία, εισέρχεται και με την αξία της άδειας που έχει. Αυτό μπορεί να συνυπολογιστεί στο κεφάλαιο της νέας εταιρείας και να βοηθήσει αυτόν που εισφέρει ώστε να έχει ένα καλύτερο ποσοστό στη νέα εταιρεία στην οποία συμμετέχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα πρώτο βήμα στο άνοιγμα των συντεχνιών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έλεγα ότι κάνουμε ένα τολμηρό βήμα. Ανοίγει η αγορά, μπορεί να το πει κάποιος. Εγώ θα έλεγα όμως, γιατί δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο «αγορά» ή «απελευθέρωση της αγοράς», θα έλεγα ότι ανοίγουν οι δραστηριότητες σε έναν κοινωνικό χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτη φορά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, είναι πρώτη φορά που κάνουμε αυτό το βήμα. Αλλάζουμε ένα πλαίσιο το οποίο ισχύει επί περίπου 35 χρόνια. Πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό αυτό με έναν τρόπο, αν όχι απολύτως σύμφωνο, αλλά πάντως κατανόησης και αποδοχής σε μεγάλο αριθμό των ρυθμίσεων και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις, δηλαδή με πόσα λεφτά μπορεί…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι αυτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορώ να σας τα διαβάσω. Θέλετε να σας τα διαβάσω; Είναι μέσα, θα τα έχετε σε λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεύτερο ερώτημα. Εάν υπάρχει κάποιος περιορισμός για τον αριθμό των αδειών που μπορεί να χορηγηθούν, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας Χ αριθμός επαγγελματιών που κάνει αυτήν τη δουλειά. Εάν αύριο το πρωί συμβεί κάτι και ο αριθμός των αιτήσεων είναι αρκετά μεγάλος ή …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα είναι πολλές και οι άδειες που θα δοθούν. Επαναλαμβάνω, η αρμοδιότητα του κράτους είναι πλέον δεσμία, όχι διακριτική. Δεν γίνεται έλεγχος σκοπιμότητας. Έλεγχος σκοπιμότητας θα σήμαινε να σταθμίσω, μεταξύ των άλλων, το αν έχω τόσους πολλούς επαγγελματίες, τόσες πολλές άδειες ώστε να παρατηρείται ένα είδος κορεσμού στην αγορά που με οδηγεί αυτό στην απόφαση να μην χορηγήσω άλλες άδειες. Καταργείται ο έλεγχος σκοπιμότητας.
Εγώ ελέγχω πλέον τη νομιμότητα. Από την ώρα που οποιοσδήποτε ή οποιοιδήποτε έχουν τις προβλεπόμενες νόμιμες προϋποθέσεις είμαι υποχρεωμένος να τους δώσω τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αυτόν τον χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κατάργηση του πλαφόν προς τα πάνω ή προς τα κάτω δεν ενέχει μεγάλο κίνδυνο τελικά όλοι να έχουν μόνον υψηλές τιμές; Στην Ελλάδα είμαστε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε ότι για το θέμα του κομίστρου, η χώρα μας έχει δεχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κριτική, έχουμε οδηγηθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το κόμιστρο πρέπει να καταργηθεί. Από κει και πέρα η αγορά, η κοινωνία -θα έλεγα εγώ- είναι αυτή, η οποία θα βρει την ισορροπία της ως προς το ύψος των τιμών. Αν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και αν εμείς ως Πολιτεία κάνουμε το χρέος μας και μπορέσουμε να ελέγξουμε την τήρηση των όρων του ανταγωνισμού, τότε πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι καλές.
Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, εγώ συμμερίζομαι τον προβληματισμό σας και εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί. Δεν μπορώ να προδιαγράψω από τώρα τι θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς κάνετε την ερώτησή σας λόγω αυτού του προβληματισμού που είναι και δικός μου, αλλά η ερώτησή σας όπως και ο δικός μου προβληματισμός δεν οδηγούν βεβαίως στη θέση να διατηρήσουμε το σημερινό καθεστώς του κομίστρου, δεν εισηγείστε αυτό ασφαλώς. Όχι, αυτό θέλω να πω. Πρέπει λοιπόν να καταργηθεί το κόμιστρο. Από εκεί και πέρα, αυτό είναι ένα στοίχημα, είναι ανοιχτό αυτό. Να καταργηθεί το όριο προς τα πάνω και προς τα κάτω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Αν θα δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για την ανανέωση των ….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Επειδή αναφερθήκατε σε όλο αυτό το πλαίσιο, αλλά δεν είπαμε τίποτε για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δηλαδή αυτές οι …. πάρα πολλές φορές λειτουργούν σε χώρους όπως στον Ελαιώνα…. Γι΄ αυτό το θέμα, πού θα λειτουργούν….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προϋπόθεση είναι να έχουμε υποδομή σύγχρονη και ανάλογο εξοπλισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέφτεστε κάποιο ειδικό πάρκο ας πούμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε εταιρεία διαλέγει τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί. Δεν θα τους επιβάλλουμε εμείς που θα εγκατασταθούν. Μπορεί να έχουμε εταιρείες, οι οποίες θα είναι πολλές στη Λάρισα και καμία στο Βόλο, να είναι πολλές στην Αθήνα και καμία στον Πειραιά ή πολλές στον Πειραιά και καμία στην Αθήνα. Εμείς θα πούμε σε ποιο χώρο θα πάνε να εγκατασταθούν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές που λειτουργούν τώρα στον Ελαιώνα τι θα γίνει με αυτές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι εταιρείες αυτές αν θέλουν πραγματικά να αποκτήσουν τη μορφή των εταιρειών που για πρώτη φορά εισάγονται με το νέο νόμο θα μπουν και στα κίνητρα και θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές τις αρχές. Αυτόν τον χώρο που διαθέτουν θα πρέπει να τον αλλάξουν, θα πρέπει να κάνουν κάποιες εργασίες προφανώς, αν θέλουν να πάρουν τη μορφή των εταιρειών για τις οποίες μιλάει ο νόμος αυτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ξέρουμε βάσει μελετών ότι ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων των Δ.Χ. είναι 16 με 17 χρόνια και 18. Αν αυτό το 5 χρόνια κάποιος δεν πάει στα κίνητρα να αλλάξει το στόλο, τα 18 θα γίνουν 23, ένα αυτό.
Δεύτερον. Το θέμα είναι ότι με Euro-4 κινητήρες, εδώ μιλάμε για Euro-5 diesel αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, το Euro-4 μετά από 5 χρόνια δεν θα υφίσταται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέμε τουλάχιστον Euro-4.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγμα που σημαίνει ότι και το Euro-4 μπορεί κάποιοι να μην βρίσκουν αυτοκίνητα ενδεχομένως ή κάποιοι να διατηρούν κάποια παλιά. Είναι και το θέμα του περιβάλλοντος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ συμφωνώ μαζί σας, καταρχήν όμως. Είναι ένα από τα θέματα, τα οποία στο πλαίσιο της διαβούλευσης μπορεί να τα δούμε. Δηλαδή το όριο να μην είναι το Euro-4, να είναι το Euro-5, μπορεί να το κάνουμε αυτό. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις από τεχνικής άποψης είναι πολύ εύκολες, απλώς πρέπει να σταθμίσουμε τι συνέπειες παράγουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντικίνητρα γι΄ αυτούς που έχουν παλιά οχήματα που ρυπαίνουν, που δεν ελέγχονται από τα ΚΤΕΟ, ελέγχονται μόνο από τα δημόσια ΚΤΕΟ που και εκεί έχουμε ζήτημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ακολουθήσει σύντομα πρωτοβουλία όσον αφορά στον έλεγχο των αυτοκινήτων από τα ΚΤΕΟ, θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να επιμείνω λίγο κ. Υπουργέ στο θέμα των κινήτρων σε ό,τι αφορά σε αυτούς που δραστηριοποιούνται ήδη, αλλά επιθυμούν να αποχωρήσουν. Έχουμε μάθει ότι γίνανε κάποιες συζητήσεις να τους δώσετε ένα ποσοστό από την αξία της άδειάς τους για να αποχωρήσουν από το χώρο. Ισχύει αυτό; Θα τους καταβάλλετε κάποια αποζημίωση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάποιος που αποφασίζει να αποχωρήσει από ένα επάγγελμα δεν αποζημιώνεται από το κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να σας μεταβιβάσουν την άδεια, οι φορτηγατζήδες πρέπει να σας δώσουν την άδεια πίσω, να σας την επιστρέψουν όπως την πήραν ως δημόσιας χρήσης…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ποιον;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να τους δώσετε μια αποζημίωση γι΄ αυτό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορούν να τη μεταβιβάσουν, να την πουλήσουν δηλαδή σε κάποιον ενδιαφερόμενο. Το κράτος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει γίνει λοιπόν συμφωνία με εσάς να τους αποζημιώσετε εσείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το άλλο που θέλω να ρωτήσω για να γίνει σαφές. Ο νεοεισερχόμενος που θα πάρει ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας Euro-4, Euro-5 όπως θα αποφασίσετε, σε πόσα χρόνια έχει υποχρέωση να το αντικαταστήσει; Ορίζεται αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το αντικαταστήσει; Με νεώτερης, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα έχει όριο ηλικίας αυτό το όχημα; Πόση διάρκεια ζωής θα έχει; Δεν θα μπει όριο ηλικίας σε αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βάζετε κάποιο όριο εσείς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς όχι. Ό,τι ισχύει γενικά, δεν κάνουμε κάποια ειδική ρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Αν έχετε κάποια εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη των οχημάτων μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων που μας είπατε σήμερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν λέτε την εξέλιξη, τι εννοείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα υπάρχουν 33.000 οχήματα…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τόσα περίπου είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσα περίπου είναι. Πόσα περίπου θα είναι σε 2 ή 3 χρόνια; Αν έχετε κάνει κάποια σχετική άσκηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν θυμάμαι καλά είναι γύρω στις 2.000 τα αυτοκίνητα που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, 1.300, 1.500 είναι τα βυτιοφόρα και είναι στις 30.000 τα αυτοκίνητα τα οποία κάνουν νομαρχιακές και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω πώς θα εξελιχθούν αυτά τα νούμερα μετά από 2 ή 3 χρόνια από την εφαρμογή του νόμου. Αν έχει γίνει κάποια άσκηση με κάποιες παραδοχές, με κάποια σενάρια.
Η δεύτερη είναι αν φοβόσαστε τυχόν αποκλεισμούς γεωγραφικών περιοχών της χώρας, στις οποίες δεν θα είναι εμπορικά συμφέρον για κάποια επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί και αν εκεί προβλέπετε κάποια στιγμή να παρέμβετε με ένα μοντέλο τύπου άγονων γραμμών και αν όλες αυτές οι ρυθμίσεις που μας παρουσιάσατε σήμερα, αποτελούν προπομπό για ανάλογες ρυθμίσεις και στον κλάδο των ταξί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα, μπορεί κανείς να κάνει εκτιμήσεις. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία διαθέσιμα που να τεκμηριώνουν την όποια εκτίμηση και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Δηλαδή, μην πάρετε τοις μετρητοίς όποια τέτοια εκτίμηση, γιατί θα οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα.
Αυτό το οποίο έχει αξία να πούμε, είναι ότι με τη δημιουργία των νέων εταιρειών, οι οποίες θυμίζω ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν άδεια για μια ή για περισσότερες κατηγορίες, τα αυτοκίνητα μάλλον εκτιμώ ότι θα είναι περισσότερα. Θα δείξουν μια ευελιξία οι νέες εταιρείες πιστεύω. Θα έχουν αυτοκίνητα σε κάθε κατηγορία εμπορευματικής μεταφοράς.
Από εκεί και πέρα η αλήθεια θα μπορεί να γίνει γνωστή σε εμάς αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν οι επιχειρηματίες να δημιουργήσουν εταιρείες και να ενταχθούν σε αυτόν τον χώρο, δεν είναι κάτι που το ξέρεις τώρα. Τη δυνατότητα τη δίνουμε πάντως.
Όσον αφορά τώρα διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν θα έχουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν κάποιοι επαγγελματίες, θα μου επιτρέψετε να πω και σήμερα που ζήσαμε σε συνθήκες όχι τόσο αναπτυγμένες από άποψη ανταγωνισμού, βλέπουμε ότι σε κάθε περιοχή της Ελλάδος υπάρχουν μεταφορείς. Δεν υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχουν δραστηριοποιηθεί μεταφορείς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των περιοχών αυτών. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει τέτοιο κενό και δεν μας έχει απασχολήσει το να εγκαθιδρύσουμε ένα καθεστώς άγονων γραμμών, όπως το είπατε. Κάτι, το οποίο θα μου επιτρέψετε να εκτιμήσω ότι δεν πρόκειται να προκύψει ως ανάγκη. Παντού θα υπάρχουν μεταφορείς. Θα υπάρχει μικρή τοπική εταιρεία, μπορεί να υπάρχει μεγάλη εταιρεία που κάνει διεθνείς και εθνικές μεταφορές, θα υπάρχει μικρή εταιρεία που κάνει νομαρχιακές μεταφορές.
Και όσον αφορά αλλαγές σε άλλους τομείς, σας έδωσα μια γενική ιδέα σε προηγούμενη συνέντευξη για τα ταξί. Εκεί πρέπει να προωθήσουμε την αλλαγή του κανονισμού, να τον εκσυγχρονίσουμε, να τον επικαιροποιήσουμε. Θα κάνουμε βεβαίως ανάλογο διάλογο με τους φορείς τους. Πρέπει και οι επαγγελματίες του χώρου αυτού να αντιληφθούν ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν πιο σύγχρονες μορφές οργάνωσης και από τη δική τους πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ήθελα να ρωτήσω το εξής. Με δεδομένο ότι όπως είπατε είναι μια δημόσια υπηρεσία που την εκχωρείτε σε τρίτους, έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή μια κατάσταση που είναι μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ η αξία αυτών των αδειών αν και δεν έχουν αποτιμηθεί ακριβώς.
Το κράτος δίνοντας τις νέες άδειες θα έχει κάποιο αντίτιμο το οποίο θα έχει κάποια σχέση, κάποια αναλογία με τη σημερινή πραγματικότητα ή θα το δίνει με ένα παράβολο ας πούμε απλώς. Προσδοκούμε έσοδα από αυτό το πράγμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως το κράτος θα έχει έσοδα, γι΄ αυτό δημιουργούμε αυτόν τον κωδικό. Από εκεί και πέρα η συζήτηση για την αξία που έχει μια σημερινή άδεια, ας το ονομάσω έτσι, είναι κάτι το οποίο δεν έχει αποτιμηθεί, ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει με βεβαιότητα, να το κατηγοριοποιήσει, να πει ότι οι νομαρχιακές έχουν αυτό το ύψος σε αξία, οι εθνικές και οι διεθνείς έχουν αυτή την αξία.
Απλώς η αγορά κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια συναλλαγή, μια τέτοια αγοραπωλησία βρίσκει την τιμή εκείνη, η οποία όμως είναι θα μου επιτρέψετε να πω, απολύτως συγκυριακή ίσως. Εξαρτάται από την ανάγκη που έχει αυτός ο οποίος πουλάει ή από το πόσο πιεστικό είναι το αίτημα αυτό από όποιον θέλει να αγοράσει, ποιες είναι οι συνθήκες του να αγοράσει.
Σε μια περίοδο που οι μεταφορές δεν έχουν ίσως αντικείμενο, υποχωρούν, μπορεί η αξία αυτής της άδειας να είναι πολύ χαμηλά. Σε μια περίοδο που οι μεταφορές έχουν αύξηση μπορεί τότε πραγματικά η αξία αυτή να είναι πολύ ψηλά. Είναι κάτι πολύ σχετικό. Δεν έχει αποτιμηθεί ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά για τι τάξης μεγέθους μιλάμε; Γιατί εγώ αντιλαμβάνομαι αυτή τη στιγμή ότι μιλάμε για…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω δημοσίως και επισήμως ότι μια άδεια σήμερα έχει αξία χιλιάδων, δεκάδων χιλιάδων ή εκατό χιλιάδων ευρώ. Θα ήμουν πάρα πολύ επιφυλακτικός να το πω.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Να προσθέσω κάτι σε επίρρωση αυτών; Θέλω να ξέρετε τι γίνεται λίγο και στην Ευρώπη, διότι το μοντέλο που επιλέγουμε έχει σχέση με το ότι θέλουμε από τη μια μεριά το επάγγελμα του μεταφορέα να το στηρίξουμε στην χώρα μας και από την άλλη πλευρά να διεκδικήσουμε και μερίδιο αγοράς. Γι΄ αυτό και επιλέξαμε τις οργανωμένες εταιρείες. Αυτό τώρα τι σημαίνει;
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει, εκτός από τη Βουλγαρία, εκχώρηση άδειας χωρίς εισφορά. Δηλαδή, αυτό που λέτε ποια είναι η αξία, όλες οι άδειες που δίνονται στην Ιταλία, στο Βέλγιο είναι 75.000 η εισφορά το χρόνο, στην Ιταλία είναι πάνω από 50.000 ευρώ, στη Γερμανία με διάφορους τρόπους είναι πάνω από 50.000 ευρώ. Συμπληρώνω σε αυτά που λέει ο Υπουργός ότι όλοι έχουν ένα πράσινο ταμείο, άλλοι τα παίρνουν από το δημόσιο και άλλοι τα βάζουν σε κωδικό όπως επιλέξαμε εμείς.
Άρα λοιπόν, αυτό είναι μια επιλογή, γιατί εκχωρείς δημόσιο αγαθό να το ασκήσει κάποιος. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό στην χώρα μας. Λέμε λοιπόν ότι ο επαγγελματίας μεταφορέας δεν θα είναι αεριτζής. Οφείλει να έχει κεφάλαιο, οφείλει να έχει τελειώσει μια σχολή και οφείλει να έχει εισφέρει στο κράτος τα αναμενόμενα και θα μπει στο μερίδιο της αγοράς. Τον πάμε με ασφάλεια και τον βάζουμε στον αναπτυξιακό νόμο, που δεν το έχουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης και το έχουμε εμείς τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση αν μου επιτρέπετε; Φαντάζομαι, αν κατάλαβα καλά ότι αυτοί που θα συστήσουν νέες μεταφορικές εταιρείες θα μπορούν από την ισχύ του νόμου μεθαύριο το πρωί να τις φτιάξουν αυτές τις εταιρείες και να πάρουν καινούριες άδειες που θα χορηγηθούν με αυτήν τη διαδικασία που μας περιγράφετε. Οι παλιοί που θα έχουν κάποιες άδειες στα χέρια τους, πέρα από το ότι αυτές θα αποτιμηθούν και θα μπορούν να συμμετάσχουν στις νέες εταιρείες με την κεφαλαιακή αποτίμηση, στην αγορά, στο εμπόριο, γιατί να πάει κάποιος να πάρει από τους παλιούς άδειες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ας μην πάει, αυτό λέω κι εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, με ό,τι συνέπεια έχει αυτό για τους παλιούς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, έχει μια συνέπεια για τους παλιούς, αλλά θα σου έλεγα το εξής..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα άμα πάρει από κει δεν θα βάλει λεφτά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι αλλά θα πληρώσει όμως για να πάρει την άδεια.
Το θέμα είναι το εξής, εμείς -σας το είπα και πριν και θέλω να κάνετε αυτή τη σκέψη μαζί μας- δεν θα δούμε μόνο τους παλιούς -ας τους ονομάσουμε έτσι- και δεν θα δούμε μόνον τους καινούριους. Δεν θα δούμε μόνο την αγορά και δεν θα δούμε μόνον την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε να τα δούμε όλα μαζί. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους παλιούς, να τους στηρίξουμε, όχι προστατεύοντάς τους, όχι υψώνοντας ένα θώρακα προστασίας και κάνοντας αυτό τον χώρο άβατο για οποιονδήποτε άλλο όπως είναι σήμερα, αλλά στηρίζοντάς τους να ξεχωρίσουν και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.
Θέλουμε να δώσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να μπει με νέους όρους. Θέλουμε να δούμε την αγορά όπως ο καταναλωτής τη θέλει, να λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους, αλλά δεν είναι μόνο στη ζωή μας η αγορά και ο καταναλωτής..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή για την κοινωνία και τον πολίτη, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια, πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία, πρέπει να υπάρχει εγγύηση στις συναλλαγές.
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ένα ουσιαστικό θέμα το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι πως σήμερα στην Ευρώπη είναι οργανωμένες οι μεταφορές.
Όπως ξέρετε οι μεταφορές στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ευρώπη είναι πλέον σε μια οργάνωση εταιρική, ακριβώς γιατί το αντικείμενο έχει πολλαπλασιαστεί. Υπό αυτήν την έννοια και έρχομαι στο ερώτημα "τι θα γίνουν αυτοί που έχουν τα παλιά, από τη στιγμή κατά την οποία θα θέλουν να τα δώσουν" ή δεν ξέρω τι, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσω του νομοσχεδίου, πολλοί από αυτούς τους έμπειρους επαγγελματίες θα οδηγηθούν στη δημιουργία ενός μεικτού σχήματος. Είναι πολύ σημαντικό.
Σήμερα, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι, πολλοί Έλληνες που έχουν φορτηγά πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δηλώνουν έδρα. Γιατί; Γιατί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επειδή είναι πολύ οργανωμένοι, έχουν ανάγκη και από μικρούς ελάχιστους ανεξάρτητους μεταφορείς.
Όσο περνάει όμως ο χρόνος και να το μεγάλο θέμα αυτό της δημιουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο, να η λειτουργία πλέον η πολύ οργανωμένη όταν ολοκληρωθεί το τρένο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης-Πειραιά-Ικόνιο και θα πηγαίνει στην Πάτρα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των μεταφορών που σήμερα τρέχουν στους δρόμους, θα περάσουν στο οικολογικό μέσο που λέγεται σιδηρόδρομος και άρα το αντικείμενο της μεταφοράς με το φορτηγό αν δεν είναι καλά οργανωμένο, δεν θα μπορείς να το ανταγωνιστείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Λοιπόν χθες αργά όπως ξέρετε, ήρθα από την Ισπανία όπου υπήρξε η Σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών και βεβαίως αντιμετωπίστηκε και το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τη σκόνη και τις αερομεταφορές. Και λυπάμαι, σήμερα που παρουσιάζουμε αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο της απελευθέρωσης ουσιαστικά των μεταφορών, πρέπει να κάνουμε και μία δήλωση στο όνομα αν θέλετε της θεαματικότητας που δεν μου αρέσει πολύ.
Στη Σάμο λοιπόν, μαζί με τα δάση κάηκε και η αλήθεια. Ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίζεται ότι "έδωσε 50 εκατομμύρια δραχμές, ήτοι 146 χιλιάδες ευρώ, σε εμένα ως Υπουργό Αιγαίου, για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές του 2000".
Η αλήθεια είναι ότι πριν δέκα χρόνια, μετά τις πυρκαγιές ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε συνάντηση μαζί μου, στην οποία προσήλθε συνοδεία δημοσιογράφων, φωτογράφων και τηλεοπτικού συνεργείου, όπου μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του, χωρίς όμως να μου παραδώσει οποιοδήποτε ποσό ή άλλο παραστατικό στοιχείο. Τον παρέπεμψα να κάνει την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, που είχε εκπονήσει πρόγραμμα αναδάδωσης και τον ευχαρίστησα βεβαίως για την πρόθεσή του.
Χθες, αναγκάστηκε ο ίδιος σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου του κ. Πεταλωτή να παραδεχτεί ότι κατέθεσε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σάμου. Άρα, δεν ενεχείρησε τίποτα ούτε στον Σηφουνάκη, ούτε στο Υπουργείο Αιγαίου. Είναι προφανές ότι ο κ. Βγενόπουλος προσπαθεί να προκαλέσει θόρυβο, με ανύπαρκτα θέματα, παραπλανητικά, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για συγκεκριμένα και επώδυνα.
Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, σας παραθέτω τις δηλώσεις του τότε Δημάρχου Πυθαγορείου της Σάμου, του κ. Νικολάου Μάρκου, όπου αναφέρει ρητά πως «ο Δήμος Πυθαγορείου ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της δωρεάς και ο μόνος διαχειριστής της διάθεσής της».
Σας διαβάζω το δια ταύτα της δήλωσης του Δημάρχου του κ. Μάρκου -υπάρχει ολόκληρο και θα το πάρετε το κείμενο αυτό- όπου λέει λοιπόν ο Δήμαρχος:
«Όπως συνεπάγεται από τα προαναφερθέντα, ο Δήμος ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης της δωρεάς και διαχείρισης της διάθεσής της. Κανείς κρατικός φορέας, υπουργείο ή πολιτικό πρόσωπο, δεν ενεπλάκη στη διαδικασία».
Επειδή συνάδελφοί σας με ρωτούσαν "γιατί ο κύριος επιτίθεται" έχω να σημειώσω τα εξής: Όλα κάποια μέρα έρχονται στο φως, την αλήθεια όπως καταλάβατε και σήμερα προσωρινά την καλύπτει το ψέμα. Και σε μια άλλη ερώτηση συναδέλφου σας ότι πράγματι είναι αξιοπερίεργο ότι όταν κάνεις μία δωρεά, έστω μέσα στα δέκα χρόνια πας να επισκεφτείς να δεις αν πράγματι η δωρεά σου έγινε πραγματικότητα, αν ο Δήμος την έκανε πραγματικότητα, ο Δήμαρχος του Πυθαγορείου, ή όχι.
Αυτά κι ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ να κάνω μια ερώτηση τώρα που είμαστε εδώ;
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, σας παρακαλώ πολύ, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στη Γρανάδα των Υπουργών Μεταφορών και δεν κατέστη εφικτό να πάρετε μέρος, στο υπόμνημα που στείλατε και εσείς αλλά και όπως αποφάσισαν και άλλες εταιρείες, γίνεται δεκτό να συζητήσουν και ενδεχομένως να αποδεχθούν εν μέρει αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών για οικονομικές αποζημιώσεις, για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις λόγω του προβλήματος που προέκυψε τώρα με την ηφαιστειακή σκόνη και είχαν πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων.
Θέλω να ρωτήσω αν για την Ελλάδα, αν για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες προσανατολίζεστε σε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή αν κάποια ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει υποβάλλει ήδη τέτοιο αίτημα. Ευχαριστώ.
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχήν πρέπει να σας πω ότι στη Σύνοδο της Γρανάδα επειδή υπήρξε μία τηλεδιάσκεψη με τους άλλους Υπουργούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν, δεν ήταν εφικτό να υπάρξει και δεύτερη τηλεδιάσκεψη. Υπό αυτήν την έννοια οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους Υπουργούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, ήταν τέτοιες, που έλαβαν υπόψη τους και τις προτάσεις τις οποίες κάναμε εμείς, έκανε η Πορτογαλία, έκανε η Εσθονία, έκανε η Βουλγαρία και άλλες χώρες.
Με Δελτίο Τύπου σας είπα χθες ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ως προς το κομμάτι της επιδότησης ή της αποζημίωσης, πρέπει να σας πω ότι αυτές είναι προτάσεις που δεν υπάρχει όμως απόφαση επί αυτών. Κι αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη -ίσως είναι πρόωρο να την πω- θα δούμε αν μπορεί να διαμορφωθεί κάτι τέτοιο, που η πρακτική μέχρι σήμερα τουλάχιστον για άλλα παρόμοια γεγονότα δεν το έχει επιβεβαιώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως ο κ. Γενικός μπορεί να μας το κωδικοποιήσει λίγο αυτό, ποιες είναι οι αντιδράσεις των φορτηγατζήδων αυτή τη στιγμή; Δηλαδή σε ποια σημεία ας πούμε έτσι -αν μπορούμε να κωδικοποιήσουμε- έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτή την πρόταση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν δύο επίπεδα, για να αξιολογήσει κάποιος τη στάση των επαγγελματιών.
Το ένα επίπεδο είναι αυτό το οποίο αφορά στον τρόπο με τον οποίο συμμετείχαν σε αυτόν τον διάλογο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι υποχρεωμένος να εξάρω την υπεύθυνη στάση την οποία τήρησαν. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίον εξωτερίκευσαν ακόμη και τις διαφωνίες τους, ήταν τέτοιος, που δείχνει ότι αντιμετωπίζουν με ευθύνη ένα θέμα που αφορά και εκείνους, αλλά αντιλαμβάνονται ότι αφορά στην ελληνική οικονομία και κάθε πολίτη.
Το δεύτερο επίπεδο, είναι αυτό της ουσιαστικής προσέγγισης του νομοσχεδίου και των προτάσεών μας, όπου πρέπει να σας πω ότι εκεί πράγματι προκύπτουν και συμφωνίες και διαφωνίες. Δεν θέλω αυτήν την ώρα να ταξινομήσω σε δύο κατηγορίες αφενός τις συμφωνίες, αφετέρου τις διαφωνίες, για πολλούς λόγους. Γιατί; Γιατί ο διάλογος αυτός γίνεται πλέον ανοικτά στο διαδίκτυο, άρα είναι σε εξέλιξη, δεν ολοκληρώθηκε.
Δεν θέλω να σχηματοποιηθεί ένα μέτωπο διαφωνιών με τους επαγγελματίες, το οποίο αυτό από μόνο του ίσως μας δυσκολέψει στη συνέχεια να το υπερβούμε. Καλό είναι να μην υπάρχει. Σας λέω ότι είναι πολλά σημεία στα οποία διαφωνούν. Αναγνωρίζουν την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου, αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγών, είναι ασφαλώς όμως αρκετά επιφυλακτικοί ως προς ρυθμίσεις, οι οποίες στερούν από τον κλάδο τους και τους ίδιους κάποια δικαιώματα τα οποία έχουν μετά από πολύχρονη δραστηριότητα σε αυτόν τον χώρο θεμελιώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ρωτήσετε τους ίδιους. Εγώ εκτιμώ ότι θα συνεχίζουν να δείχνουν την ίδια στάση με αυτή που μας έδειξαν μέχρι τώρα, η οποία επαναλαμβάνω εμένα με εντυπωσίασε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου μιλάτε για δημιουργία μητρώου μεταφορικών εταιρειών, ηλεκτρονικά στοιχεία για κάθε όχημα και λοιπά.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις διάφορες εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών, έχουμε γίνει μάρτυρες για πολλά περιστατικά φορτηγών-μαϊμούδων. Αυτά τα περιστατικά θα έρθει το μητρώο σήμερα και θα τα τακτοποιήσει;     Διότι έχουμε και Βουλευτές ή πρώην Βουλευτές, δεν ξέρω τι είναι, οι οποίοι εμπλέκονται στα διάφορα αυτά περιστατικά.
Και εάν το μητρώο θα κάνει σε βάθος δουλειά, δηλαδή να δει ποια πραγματικά ήταν τα φορτηγά που έκαναν μεταφορές ή αυτά τα οποία νομιμοποιήθηκαν μέσα από διάφορες συμψηφιστικές διαδικασίες, γιατί υπήρξαν και τέτοιες διαδικασίες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο, είναι πολύ κρίσιμο το θέμα αυτό.
Πρέπει να σας πω ότι προβληματιστήκαμε για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία αυτού του εθνικού μητρώου μεταφορικών εταιρειών, για το αν πρέπει δηλαδή να αναθέσουμε σε κάποιον εξωτερικό φορέα ή αν πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα δομή εξαρχής, προκειμένου να συγκροτήσουμε αυτό το μητρώο.
Έχουμε τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου μας μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, έχει υψηλού επιπέδου στελέχη και καλό εξοπλισμό.
Και συμφωνώ απολύτως μαζί σας και αυτό θα γίνει, πως αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις αδειών για φορτηγά τα οποία κυκλοφορούν τελικώς με έναν τρόπο που δεν είναι σύννομος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να μην υπάρχει όχι απλά συμψηφισμός, ούτε συγκάλυψη, ούτε ανοχή περαιτέρω.
Ίσα-ίσα ένα τέτοιο μητρώο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποσαφηνιστεί το τοπίο, να ξεκαθαρίσουμε δηλαδή ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι νομίμως συμμετέχουν και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει οριστικά να αποκοπούν από αυτόν το χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ έχω δύο ερωτήσεις, η μία είναι εκτός θέματος. Η πρώτη είναι: Πάγιο αίτημα του κλάδου των οδικών μεταφορέων αποτελεί η επιδότηση του στόλου των οχημάτων. Αν σκέφτεστε να επιδοτήσετε το στόλο των οχημάτων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς όχι. Δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα επιδοτήσετε το στόλο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα δεύτερο θέμα, στις 16/2 μας ανακοινώσατε ότι Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ αναλαμβάνει ο κ. Μυγδάλης. Τελικά δεν μπήκε ο κ. Μυγδάλης, ανέλαβε κάποιος κ. Ιωαννίδης.
Στις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ μας ανακοινώνετε ότι αναλαμβάνει ο κ. Γιαννακόπουλος και ο κ. Γιαννακόπουλος πάει στην εταιρεία, κάθεται δέκα μέρες και σηκώνεται και φεύγει. Στον ΟΣΕ συνεκλήθη το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς την παρουσία των εργαζομένων. Θεωρείτε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά για τη λειτουργία του Υπουργείου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διαδικασία που ακολουθήσαμε είναι πρωτόγνωρη. Το έχω πει και άλλες φορές, η διαδικασία αυτή τουλάχιστον ως προς το χρόνο που διήρκησε, είχε κάποιο κόστος.
Αυτό το αναγνωρίζω και αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι΄ αυτό το κόστος, γιατί θα μπορούσαμε μέσα σε μία εβδομάδα αμέσως μόλις αναλάβαμε καθήκοντα να ορίσουμε τις Διοικήσεις σε όλους τους Οργανισμούς. Γνωρίζουμε τόσους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις θέσεις, ανθρώπους ικανούς, αξιόλογους ανθρώπους.
Ακολουθήσαμε μία διαδικασία και πρέπει να σας πω ότι εγώ ως Υπουργός, προΐσταμαι Οργανισμών επικεφαλής των οποίων έχουν τοποθετηθεί στελέχη που προέκυψαν από αυτήν τη διαδικασία και τα οποία δεν είχα συναντήσει ποτέ στη ζωή μου μέχρι τότε, σε ποσοστό 95%. Η διαδικασία είναι απολύτως αξιόπιστη. Βεβαίως η διαδικασία αυτή, όπως έχω πει και σε άλλη στιγμή, έχει τις αδυναμίες των αρετών της.
Πράγματι ανακοινώθηκαν κατ΄ αρχήν κάποια άτομα τα οποία επρόκειτο να αναλάβουν καθήκοντα σε κάποιους Οργανισμούς και έγινε μία άλλη επιλογή, δοθέντος ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει διαρκώς ανοιχτό, η αλλαγή των διοικήσεων. Δεν πρέπει να σας κάνει εντύπωση. Σας λέω κάτι που από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσα. Σήμερα σας λέω το έχουμε κάνει πράξη, ότι δηλαδή έχουμε για όλους όσοι έχουν τοποθετηθεί μία καλή εικόνα για την περιουσιακή κατάστασή τους και για όλους ανεξαιρέτως έχουμε δήλωση υποβολής παραίτησης, εκ των προτέρων εν λευκώ από τη θέση την οποία έχουν αναλάβει. Αυτή ήταν η συμφωνία που κάναμε, την ανακοινώσαμε, το τηρούμε και στο Υπουργείο μας ισχύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δέχτηκαν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, και το δέχτηκαν προς τιμήν τους όλοι ανεξαιρέτως. Μην σας κάνει εντύπωση ότι κάποια πράγματα γίνονται κάπως διαφορετικά απ’ ότι γίνονταν μέχρι τώρα στους αντίστοιχους τομείς. Έχουν αλλάξει οι καιροί, καιρός να αλλάξουν και τα πράγματα.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, εμείς κάναμε μία προσπάθεια και πετύχαμε στις περισσότερες περιπτώσεις να μειώσουμε τον αριθμό των μελών στα Διοικητικά Συμβούλια. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ο αριθμός των μελών στα Διοικητικά Συμβούλια έχει μειωθεί, κρίναμε ότι δεν χρειάζονται αυτές οι πολυτελείς συνθέσεις Διοικητικών Συμβουλίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και των εργαζομένων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Ασφαλώς εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον αριθμό των μελών με τα οποία εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι στους φορείς. Είναι δική τους η διαδικασία που θα επιλέξουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον ΟΣΕ αναγράφονται, στον ΟΣΕ έχει λήξει η θητεία τους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι ακριβώς. Είναι πολύ απλό το θέμα. Σε κάποια συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επειδή ορίζονται με θητεία χρονική, παραμένουν στη θέση τους ασχέτως αν άλλαξε κατά τα υπόλοιπα μέλη η σύνθεση του Συμβουλίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, που είναι η συγκεκριμένη, έληξε η θητεία των μελών. Άρα πρέπει με τη διαδικασία που έχει το Σωματείο τους ή ο σύλλογός τους να ορίσουν τους νέους εκπροσώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει και το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτά που ανακοινώνετε τώρα εδώ πιστεύετε ότι θα βαθμολογηθούν καλά από την πλευρά τους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να είμαστε ακριβείς, η Ελλάδα συζητάει με τους εκπροσώπους που συγκροτούν το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σε αυτόν, γνωρίζετε ότι δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο μοναδικός παράγων, είναι ένας εκ των συμμετεχόντων.
Άρα, λοιπόν, ο Οργανισμός αυτός, θα μου επιτρέψεις να πω, έχει στοιχεία πολιτικής λειτουργίας και διαχείρισης του προβλήματος, τα οποία έχουν και μία κοινωνική αναφορά και όχι μόνο μία απλώς μονεταριστική αναφορά όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό θέλω να το επισημάνω.
Η ρύθμιση που κάνουμε, είναι μία ρύθμιση εμπροσθοβαρύς. Ανοίγει νέους ορίζοντες, ρυθμίζει μία αγορά, δημιουργεί ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον με συνθήκες ανταγωνισμού σε νευραλγικό τοπίο. Και από εκεί και πέρα ελπίζω ότι και οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, που ήδη δραστηριοποιούνται, αν δουν τα πράγματα από αυτήν τη σκοπιά, τότε κάποια στιγμή, ακόμη και αν σήμερα σε κάποια σημεία διαφωνούν, θα αναγνωρίσουν ότι η ρύθμιση αυτή ωφελεί και τους ίδιους, γιατί τους οδηγεί μαζί με το σύνολο του χώρου σε άλλην εποχή στην οποία πρέπει η Ελλάδα να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα.
(Διαλογικές Συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι απολύτως άστοχη η αναφορά στον κ. Σηφουνάκη, δοθέντος ότι ο κ. Σηφουνάκης και ως Υπουργός Αιγαίου δεν είχε καμία ανάμειξη, καμία εμπλοκή με οποιαδήποτε μορφή, σε αυτήν την υπόθεση η οποία αναφέρθηκε.
Προς τι λοιπόν, η αναφορά στον κ. Σηφουνάκη και μάλιστα με έναν τέτοιον απαξιωτικό τρόπο για να δοθεί η εντύπωση ότι συμμετείχε στη διαχείριση ενός σημαντικού οικονομικού ποσού με έναν τρόπο αδιαφανή, την ώρα που ήταν γνωστό σε όλους και στον κ. Βγενόπουλο, ότι ο κ. Σηφουνάκης ούτε αποδέκτης του ποσού ήταν, ούτε διαχειριστής του αμέσως ή εμμέσως; Προς τι λοιπόν, η αναφορά στο πρόσωπό του; Για σκεφτείτε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις , σχόλια, ιδέες και προτάσεις μέχρι τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 στη διεύθυνση www.opengov.gr/yme


Συνημμένα Αρχεία
word documentΥποΜεΔι 2010.0421 Συνέντευξη Τύπου Δ.Ρέππα για Μεταφορές.doc
word documentOEM Σχέδιο Νόμου.doc
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας
Άδεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο
Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων