13/08/2018 Ανακοίνωση - Πρόσκληση για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Υπ. Υποδομών & Μεταφορών για κάλυψη απρόβλεπτων & επειγουσών αναγκών που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης & 24ης Ιουλίου 2018
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου15/07/2008

Συνέντευξη του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στον σταθμό "FLASH"

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, ο «FLASH 96» είναι στα ραδιόφωνά σας, στο μικρόφωνο ο Γιώργος Σταματόπουλος και ήδη με την προαναγγελία της έλευσης του κ. Χατζηδάκη στο στούντιο του «FLASH 96» οι ερωτήσεις είναι πολλές από σας και φανταζόμαστε ότι θα γίνουν περισσότερες κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Κύριε Χατζηδάκη καλώς ορίσατε στο στούντιο του «FLASH», ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης είναι μεταξύ μας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλημέρα, καλώς σας βρήκα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και από ότι καταλαβαίνουμε είστε σε ένα Υπουργείο το οποίο κάθε μέρα έχει μία επικαιρότητα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, είναι ένα Υπουργείο το οποίο έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα κι επομένως είναι συχνά στην επικαιρότητα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αν πάρουμε την Ολυμπιακή είναι στην επικαιρότητα, τον ΟΤΕ είναι στην επικαιρότητα και εχθές με τον ΟΣΕ επίσης είναι στην επικαιρότητα.
Και να ξεκινήσουμε από αυτό που είναι και το πιο φρέσκο κ. Υπουργέ, το γενικό συμπέρασμα για το χθεσινό ατύχημα το οποίο βγάλατε ποιο είναι; Γιατί προκαλεί αίσθηση ότι ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς για την Ευρώπη, που έχετε θητεύσει κιόλας, αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στην Ελλάδα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχω μιλήσει και σε ανύποπτο χρόνο κι έχω πει ότι ο ΟΣΕ είναι η πιο προβληματική δημόσια επιχείρηση στην Ελλάδα. Κάθε μέρα που περνάει οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν 2 εκατομμύρια ευρώ, κάθε μέρα, για τον ΟΣΕ, γιατί τόσο μπαίνει μέσα ο ΟΣΕ. Οι δαπάνες μισθοδοσίας στον οργανισμό αυτό είναι τετραπλάσιες από τα συνολικά έσοδα του οργανισμού.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας χωρίς τα άλλα λειτουργικά κόστη;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επομένως έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να χειριστούμε.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που έχουμε διαβάσει ότι αν μέχρι το 2012 δε γίνει κάτι με τον ΟΣΕ τα χρέη του θα φθάνουν το 5% του ΑΕΠ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ισχύει. Κι επίσης λόγω του ότι έχουμε σταδιακή απελευθέρωση των μεταφορών, ξεκινώντας φέτος σε όλη την Ευρώπη από τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές και φτάνοντας σε πλήρη απελευθέρωση το 2011 σε όλα τα είδη μεταφορών, η ΤΡΕΝΟΣΕ που είναι η επιχείρηση του ομίλου που ασχολείται με το μεταφορικό έργο κινδυνεύει να γίνει νέα Ολυμπιακή διότι θα υφίσταται λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς τους ίδιους ελέγχους που υφίσταται η Ολυμπιακή σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επομένως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προσπαθούμε λοιπόν εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εξυγίανσης να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα του οργανισμού. Το πρόγραμμα αυτό το προετοιμάζουμε εδώ και καιρό και νομίζω ότι δε θα καθυστερήσουμε στην ανακοίνωση πιο συγκεκριμένων μέτρων.
Μπορώ να σας πω πάντως ότι ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα μέτρα μια προσπάθεια που θα κάνουμε θα είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, γιατί παίρνουμε πολλά λεφτά για να τελειώσει το βασικό δίκτυο κι ελπίζουμε ότι μέχρι το 2013 τα τρένα θα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και είκοσι λεπτά που είναι μια μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα και μέχρι το 2014 ότι τα τρένα από την Αθήνα θα πηγαίνουν στην Πάτρα σε λιγότερο από δύο ώρες.
Παράλληλα βεβαίως μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το στόχο προχωράει η ηλεκτροκίνηση του δικτύου, του χρόνου το καλοκαίρι προς το τέλος του καλοκαιριού θα ηλεκτροκινείται πλήρως όλο το δίκτυο του προαστιακού που ηλεκτροκινείται μόνο εν μέρει τώρα και μέσα στον Αύγουστο θα τελειώσει το κομμάτι από Θεσσαλονίκη σε Λάρισα όπου θα έχουμε ηλεκτροκίνηση και διπλή γραμμή και θα μπει προαστιακός από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα από το καλοκαίρι φέτος που θα φτάνει σε μία ώρα και οκτώ λεπτά.
Δεν τελειώνει εκεί η προσπάθεια, θέλουμε στο επενδυτικό πρόγραμμα να δούμε πως μπορούν κάποια έργα να προχωρήσουν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους, διότι είδατε τα οικονομικά του οργανισμού είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία του οργανισμού που έχει αξιοποιηθεί μόνο σε ένα πολύ μικρό τμήμα.
Και θέλουμε γενικότερα να προχωρήσουμε σε μία πολιτική νοικοκυρέματος και εξυγίανσης του οργανισμού ενδεχομένως χρησιμοποιώντας και την εμπειρία άλλων διεθνών οργανισμών καθαρά σε τεχνικό επίπεδο. Και λέω "καθαρά σε τεχνικό επίπεδο" διότι πολλές φορές ακούγεται ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τον οργανισμό.
Πρώτον δε θέλουμε, δεύτερον και να θέλαμε από τα νούμερα τα οποία σας είπα αντιλαμβάνεστε ότι μόνο ένας τρελός για δέσιμο θα ενδιαφερόταν να πάρει ένα τέτοιο οργανισμό.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευρωπαϊκή λογική στο συγκεκριμένο ζήτημα τι λέει; Δηλαδή στους σιδηροδρόμους της Ευρώπης τι συμβαίνει;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δυστυχώς επειδή είχαμε παραμελήσει τον οργανισμό αυτό για πάρα πολλά χρόνια, θα σας έλεγα επί ένα αιώνα, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά το χαμένο έδαφος είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο όρος "εξυγίανση" που χρησιμοποιήσατε κ. Χατζηδάκη παραπέμπει σε μείωση του κόστους, μείωση του προσωπικού, δηλαδή δεν υπάρχουν άλλες μαγικές συνταγές, έτσι δεν είναι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ότι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με τους εργαζομένους και χωρίς να τους βλάψουμε και το ξεκαθαρίζω αυτό. Και νομίζω ότι και με αφορμή το χτεσινό ατύχημα όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι η ώρα του να κατηγορούμε αβασάνιστα ο ένας τον άλλον, διότι είναι προφανές ότι έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα σε αυτόν τον οργανισμό που είναι πρόβλημα όλων μας και της Κυβέρνησης και της Διοίκησης και των εργαζομένων.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το συσχετίσετε το ατύχημα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΟΣΕ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα ατυχήματα προκαλούνται από πολύ συγκεκριμένες αιτίες και θα πρέπει να είμαστε ακριβώς συγκεκριμένοι σε αυτά τα οποία λέμε.
Εμείς, δηλαδή ο ΟΣΕ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία διεξάγει αυτή την ώρα έρευνα και τα αποτελέσματα της έρευνας θα βγουν μέσα σε είκοσι μέρες. Είναι προφανές όμως ότι από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει μια σειρά ανθρώπινων λαθών, τα οποία αν θέλετε αντανακλούν και το ευρύτερο πρόβλημα του οργανισμού.
Βεβαίως για να μην υπερβάλλουμε, πρέπει να πούμε ότι ο ΟΣΕ δεν είναι αν θέλετε ο καλύτερος οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς ασφάλειας, δεν είναι όμως και ο χειρότερος, όσο κι αν ακούγεται αυτό παράξενο, σε σύνδεση και με το ατύχημα το χτεσινό.
Ωστόσο με αφορμή το ατύχημα κ. Σταματόπουλε ειπώθηκαν πράγματα τα οποία είναι υπερβολικά και αβάσιμα. Δηλαδή με κατηγόρησε ένα συγκεκριμένο κόμμα, ο Συνασπισμός, ότι "επιδιώκω ιδιωτικοποίηση", που σας είπα δεν την επιδιώκω "και γι΄ αυτό το λόγο έγινε το ατύχημα". Μα με συγχωρείτε, και να επεδίωκα ιδιωτικοποίηση, δεν προκαλείται από αυτή την επιδίωξη πουθενά στον κόσμο ατύχημα.
Εδώ βλέπετε ότι χτες κατηγορούσε ο σταθμάρχης τους μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας ότι παρότι τους ειδοποίησε δυο φορές ότι τους λείπουν βαγόνια οι ίδιοι δεν αντέδρασαν, εκείνοι απάντησαν με το δικό τους τρόπο.
Όλα αυτά μας οδηγούν στην κατεύθυνση του ανθρώπινου λάθους και πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να πάρουμε διαζύγιο από την κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο. Άλλο πράγμα είναι η κομματική αντιπαράθεση, αν κάποιος υποστηρίζει την άλφα πολιτική κι ένας άλλος τη βήτα κι άλλο το να δούμε το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί κανείς δεν κατάλαβε ότι λείπουν βαγόνια, γιατί; Αυτό πρέπει να ψάξουμε, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο το θέμα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και είναι σημαντικό...
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι άλλο πάνω σε αυτό και τελειώνω και μετά ρωτήστε με, να ξέρετε ότι επειδή ακριβώς έχουμε να κάνουμε με την ασφάλεια και δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις με την ασφάλεια, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτούς που θα βρεθεί ότι είναι υπεύθυνοι κι έγινε αυτό το ατύχημα, διότι είναι θέμα προστασίας των πολιτών και δε θα κάνουμε εκπτώσεις. Ξέρετε στο τραμ..
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είναι ένα από τα τρωτά του δημοσίου, δηλαδή κανένας δεν τιμωρείται ή τέλος πάντων υπάρχει η αίσθηση στους πολίτες ότι ουδείς τιμωρείται κ. Χατζηδάκη.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, στο τραμ υπήρχαν δύο μηχανοδηγοί οι οποίοι, δεν μπορώ εγώ να αναφερθώ αυτή την ώρα διότι υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, αλλά απολύθηκαν από τον οργανισμό.
Είναι συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τα ξέρουν και οι εργαζόμενοι στο τραμ, διότι είχαν προβλήματα σε σχέση με το να οδηγούν τραμ, προβλήματα τα οποία θα πλήρωναν οι επιβάτες. Σε σχέση με την υγεία τους ας το πω έτσι, υπό την ευρεία έννοια του όρου, ήταν επικίνδυνοι στο να οδηγήσουν συρμούς και ο νοών νοείτω. Και έγιναν στάσεις εργασίας γι αυτό το πράγμα.
Και μου έκανε και ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή και είπα στο ΚΚΕ από πότε ο κομμουνισμός ταυτίζεται με την προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι κανόνες που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια; Άλλο πράγμα είναι η οδική ασφάλεια και η ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλο η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και θεωρώ ότι και όλοι οι συνδικαλιστές αυτό πρέπει να το καταλάβουν.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να κλείσουμε το χθεσινό συμβάν με τον ΟΣΕ, το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ σοβαρότερο κ. Χατζηδάκη, δηλαδή θα μπορούσαν τα βαγόνια που είχαν αποκοπεί να ήταν 200 μέτρα πριν δηλαδή μέσα στο τούνελ, θα μπορούσε η αμαξοστοιχία η επιβατική να έτρεχε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και να έπεφτε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στα βαγόνια.
Υπήρχε ένας άνθρωπος ο οποίος έβαλε παραπάνω βαγόνια, υπήρχε ένας σταθμάρχης ο οποίος έκανε συγκεκριμένες συστάσεις στους μηχανοδηγούς οι οποίοι δεν τον υπολόγισαν, υπήρχαν δύο μηχανοδηγοί που είπαν ότι "δεν είδα ότι μου έφυγαν τα βαγόνια", όλα αυτά δείχνουν μία απόλυτη διάλυση στο σύστημα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι εγώ ποτέ δεν το έκρυψα, σε ανύποπτο χρόνο αν δείτε δηλώσεις μου έχω μιλήσει με ειλικρίνεια και είπα ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλες τις πλευρές κι αν θέλετε κι από όλες τις Κυβερνήσεις, ο ΟΣΕ παραμένει εξαιρετικά προβληματικός οργανισμός και μαζί με την Ολυμπιακή κ. Σταματόπουλε είναι οι δυο πιο μεγάλες μου έγνοιες.
Προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν και πρέπει να γίνει αντιληπτό και κυρίως από αυτούς που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των μέσων μαζικής μεταφοράς, ότι πρέπει όλοι μεθοδικά να δουλέψουμε προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στον ΟΣΕ και στα άλλα μέσα προφανώς μαζικής μεταφοράς, αλλά αναφέρομαι στο πιο προβληματικό μέσο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή όντως η οικονομική τρύπα του ΟΣΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μεγάλη, πως βλέπετε να κλείνει κ. Χατζηδάκη; Είπατε ότι έρχεται μπροστά μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πλέον θα κάνει τον ΟΣΕ δεύτερη Ολυμπιακή ουσιαστικά..
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο ΟΣΕ μπήκε μέσα τον τελευταίο χρόνο γύρω στα 750 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αν το διαιρέσετε σε μέρες είναι αυτό που σας είπα δύο εκατομμύρια την ημέρα περίπου.
Λοιπόν το ένα τρίτο του ελλείμματος αυτού πάει σε λειτουργικά έξοδα συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, το υπόλοιπο ένα τρίτο πάει για την κάλυψη του επενδυτικού προγράμματος και το υπόλοιπο ένα τρίτο πάει στο παλιό χρέος, δηλαδή δανείζεται ο οργανισμός για να ξεπληρώσει το παλιό χρέος και γι αυτό το λόγο δεν προβλέπεται και στα επόμενα ένα δυο χρόνια άμεση αποκλιμάκωση.
Εμείς θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, δε θέλω να τις ανακοινώσω σήμερα γιατί ακριβώς είμαστε στη φάση προετοιμασίας, θα ανακοινωθούν όλες μαζί οι κινήσεις αυτές και αποσκοπούν ακριβώς στο να μπει σιγά-σιγά ο οργανισμός σε μια άλλη ρότα.
Εγώ είμαι φανατικός οπαδός του σιδηροδρόμου πρέπει να σας πω, έχω ταξιδέψει αρκετά με τρένο έξω και είναι κρίμα ότι ένα τόσο σύγχρονο μέσο κι ένα μέσο εξαιρετικά φιλικό απέναντι στο περιβάλλον στην Ελλάδα έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια τόσο πολύ πίσω κι έτσι ας πούμε στο επίπεδο των εμπορευματικών μεταφορών μόνο το 1,5% του συνόλου των εμπορευμάτων διακινείται με τρένα, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι πολλαπλάσιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν σας προετοιμάζουμε ότι οι περισσότερες ερωτήσεις των ακροατών έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό κ. Χατζηδάκη, αυτές που θα κληθείτε να απαντήσετε αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πάντως να σημειώσω, επειδή ειπώθηκε για απαξία..
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της ατιμωρησίας..
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, ατιμωρησία δεν πρόκειται να υπάρξει, αντίθετα θα υπάρξουν ποινές αυστηρότατες στη συγκεκριμένη περίπτωση του ατυχήματος.
Και δεύτερον ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική απαξίωση του σιδηροδρόμου αλλά προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα όσο γίνεται σε μια σειρά και γι΄ αυτό το λόγο έχουμε κι αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκα με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όχι απλά απορροφώντας κοινοτικά κονδύλια αλλά αξιοποιώντας τα πραγματικά προς όφελος του οργανισμού και των Ελλήνων πολιτών.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης στο στούντιο του «FLASH 96», μετά από τις διαφημίσεις θα είμαστε πάλι μαζί.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «FLASH 96» λοιπόν στα ραδιόφωνά σας, στο μικρόφωνο είναι ο Γιώργος Σταματόπουλος και απέναντί μας ο Υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Είπαμε λοιπόν ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο δίνει θέματα κ. Χατζηδάκη και γιατί προφανώς έχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο εποπτευόμενων οργανισμών, έτσι δεν είναι;
Κι ένα από αυτά τα οποία διαβάζουμε σήμερα έχει να κάνει και με την Ολυμπιακή, είπατε είναι τα δύο μεγάλα σας προβλήματα, και σίγουρα η Ολυμπιακή την έχει γλιτώσει μέχρι το Σεπτέμβριο, μετά το Σεπτέμβριο είναι το θέμα τι θα γίνει.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μην το βλέπετε έτσι ότι την έχει γλιτώσει, όχι. Διότι στην Ολυμπιακή υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο είναι και νομικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οικονομικό το οποίο δεν είναι δικό μου, είναι δικό σας, έτσι; Των ακροατών, εσείς πληρώνετε. Όπως και για τον ΟΣΕ.
Προσπαθούμε λοιπόν να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους εργαζομένους που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να θιγούν και το τονίζω και το υπογραμμίζω ακόμα μία φορά, αλλά και για περιοχές της Ελλάδας ευαίσθητες που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση επίσης όταν θα βρούμε τη λύση να μείνουν χωρίς συνδέσεις και αναφέρομαι στα νησιά κυρίως.
Λοιπόν είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η λογική μας είναι προτού απευθυνθούμε σε επενδυτές να έχουμε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε με ασφάλεια νομική να μπορούμε να συζητήσουμε με επενδυτές προκειμένου κάποιος αξιόπιστος επενδυτής να μπει στην εταιρεία και να την αναπτύξει περισσότερο προς όφελος συνολικά των Ελλήνων.
Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα όπως λέω σχηματικά και να απαλλαγούμε από τα χρέη, αυτή είναι η προσπάθειά μας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που διαβάζουμε σήμερα περί Πάνθεον και περί 2,5 χιλιάδων εξόδων, δηλαδή υπαλλήλων της Ολυμπιακής στους οποίους θα δοθεί κίνητρο για να αφήσουν την εταιρεία, σε τι πρόγραμμα εντάσσονται κ. Χατζηδάκη;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι η λύση σε σχέση με τους εργαζομένους συνεπάγεται πρώτον εθελούσιας εξόδου κι όταν λέμε εθελούσιας μιλάμε για κίνητρα τα οποία μόνοι τους κάποιοι εργαζόμενοι θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας πλήρη σύνταξη.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αριθμός αυτός ισχύει οι 2 με 2,5 χιλιάδες;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω, δεύτερον μετατάξεις σε άλλες καλές θέσεις αντίστοιχες με τα προσόντα τους στο δημόσιο τομέα. Και τρίτον απασχόληση στη νέα εταιρεία.
Από κει και πέρα δεν έχουμε τελειώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν μπορώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένους αριθμούς. Όταν θα τελειώσουμε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο και προφανώς εννοείται ότι θα βασιστούμε αρκετά και σε αυτά τα οποία θα μας πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους, με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε προφανώς.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Και η νέα ονομασία Πάνθεον που εντάσσεται αυτή κ. Χατζηδάκη;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα, δεν μπορώ να πω τίποτα περαιτέρω προτού παρουσιάσουμε το τελικό σχέδιο..
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είπατε ότι στόχος είναι να κρατήσετε και το όνομα και το σήμα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι πιθανόν η Πάνθεον να αποτελέσει το νομικό κέλυφος για τη νέα εταιρεία η οποία θα δημιουργηθεί, ο στόχος μας όμως επαναλαμβάνω είναι αυτό που είπα και προηγουμένως, να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα και να απαλλαγούμε από τα χρέη. Τώρα πως θα φτάσουμε εκεί, θα το δείτε όταν θα τελειώσει το σχέδιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Μπορούμε να δώσουμε τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι δυο πιο κρίσιμοι μήνες θα είναι οι δύο τελευταίοι του χρόνου.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νοέμβριος, Δεκέμβριος, μάλιστα. Ο κ. Χατζηδάκης λοιπόν μαζί σας και τα ερωτήματα όπως σας προϊδεάσαμε κ. Υπουργέ έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Δηλαδή τα περισσότερα μηνύματα ακροατών έχουν να κάνουν με το ποια είναι η βασική στρατηγική σας για να το συνοψίσουμε και να ομαδοποιήσουμε λίγο τις ερωτήσεις για τη μείωση του χρόνου μετακινήσεων. Πρώτη γενική στρατηγική και επιμέρους ζητήματα τα οποία θα σας πούμε αφού μας πείτε τη στρατηγική.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Σταματόπουλε, το 1996 στην Αθήνα είχαμε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα, το 2006 στην Αθήνα είχαμε 2 εκατομμύρια 150 χιλιάδες αυτοκίνητα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλασιάστηκαν στα δέκα χρόνια.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε δέκα χρόνια. Επομένως καταλαβαίνετε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα πάμε μαθηματικά σε κυκλοφοριακό έμφραγμα.
Η προσπάθεια την οποίαν εμείς ως Υπουργείο Μεταφορών κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα οποία θεωρούμε και πιο αξιόπιστα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, γιατί θέλουμε να προωθήσουμε και την έννοια των πράσινων μεταφορών και προς αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε μια σειρά από μέτρα.
Να σας πω μερικά για να τα ξέρει και ο κόσμος. Πρώτον μέχρι το 2010 το τραμ θα πάει στον Πειραιά. Το τραμ είναι ένα Μέσο το οποίο πολλοί το συγκρίνουν με το μετρό, κακώς, διότι δεν είναι ανταγωνιστικό είναι συμπληρωματικό του μετρό. Η μέση του ταχύτητα στην Αθήνα μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σχετικά αλλά όχι πολύ μικρότερη, είναι 24 χλμ. την ώρα. Στον Πειραιά τα αυτοκίνητα κινούνται με 18 χλμ. την ώρα και σε ώρες αιχμής με 11 χλμ. την ώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι το τραμ είναι αρκετά ταχύτερο από τα αυτοκίνητα σήμερα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως εξακολουθεί μερικές φορές να μην είναι πολύ ανταγωνιστικό.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ταξιδεύουν 65.000 επιβάτες την ημέρα. Δεν είναι μικρό πράγμα. Με τον ΟΣΕ ταξιδεύουν 30.000 επιβάτες την ημέρα. Βεβαίως δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, άλλο πράγμα το ένα κι άλλο το άλλο, για να μην παρεξηγηθώ αλλά σας το λέω για να έχετε μια τάξη μεγέθους.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μετρό; Υπερβαίνουν;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το μετρό είναι 600 – 700 χιλιάδες την ημέρα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μετακινήσεις. Το τραμ όμως με την επέκτασή του στον Πειραιά υπολογίζεται ότι σχεδόν θα διπλασιάσει την επιβατική του κίνηση, διότι θα έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θα φτάνει μέχρι τον Ηλεκτρικό στον Πειραιά και στη συνέχεια θα πάει και παραπέρα προς το νοσοκομείο Τζάνειο κλπ. και θα πάει και προς τα δυτικά προς το Πέραμα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεύτερον, θα επεκταθεί ο Ηλεκτρικός. Μέχρι το 2013 – ’14 ο στόχος μας είναι να πάει στην εθνική οδό από την Κηφισιά. Ήδη οι μελέτες έχουν βγει στον αέρα και θα δημοπρατηθούν για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.
Τρίτον, το ΥΠΕΧΩΔΕ επεκτείνει το μετρό. Δεν το κάνουμε εμείς αυτό, το κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ επεκτείνεται προς τα δυτικά προάστια, πάει Χαϊδάρι και στη συνέχεια θα κατέβει από εκεί προς Πειραιά. Κατεβαίνει προς νότο, συνεχίζει από Ηλιούπολη προς τα κάτω μέχρι Ελληνικό και προγραμματίζονται κι άλλες γραμμές, όπως η γνωστή γραμμή U, η οποία θα διασχίζει το κέντρο της Αθήνας, εν πάση περιπτώσει ξεκινάει από άλσος Βεϊκου θα πηγαίνει Κυψέλη, θα κατεβαίνει το κέντρο, θα περνάει Παγκράτι, Καισαριανή και θα ανηφορίζει προς τα πάνω Ψυχικό και θα φτάνει μέχρι το Ολυμπιακό στάδιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά είναι αυτό που λέγαμε για την Κηφισίας, κάτω από την Κηφισίας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι αλλά είναι ευρύτερο, αρκετά ευρύτερο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει χρονικό ορίζοντα; Χρονοδιάγραμμα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αργότερα. Αυτά που θα προχωρήσουν πρώτα σε σχέση με το μετρό, είναι αυτά που σας είπα πιο πριν.
Παράλληλα κάνουμε άλλες κινήσεις εμείς πια ως Υπουργείο σε σχέση με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Δηλαδή αύριο υπογράφουμε τη σύμβαση για 320 καινούργια λεωφορεία τα οποία θα είναι Euro 5 καθαρά diesel της τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα ανανεώσουν το στόλο.
Αργότερα θα προχωρήσουμε στην αγορά –δηλαδή ελπίζω μέσα στο χρόνο- άλλων 200 λεωφορείων φυσικού αερίου και με αυτά τα λεωφορεία η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε χρήση φυσικού αερίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Πιλοτικά επίσης έχουμε παραγγείλει 12 ηλεκτρικά λεωφορεία, δηλαδή τρόλεϊ χωρίς κεραίες που θα δουλεύουν με φόρτιση με μπαταρία. Παραγγέλνουμε πιλοτικά ένα λεωφορείο υβριδικό και ένα λεωφορείο υδρογόνου. Αν θέλετε ο στόχος μου κ. Σταματόπουλε κάποια στιγμή είναι στην Αθήνα να περάσουμε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα οποία δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να απαντήσουμε στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, συνοδεύοντας την απάντησή μας και από άλλα μέτρα, όπως είναι η ενίσχυση των λεωφορειολωρίδων και παραγγέλνουμε και λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, όπως είναι το σύστημα μετατροπής και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες κλπ.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να αποτρέπετε κυρίως τους οδηγούς που παραβιάζουν τους λεωφορειολωρίδες.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε εν εκτάσει γιατί αντιλαμβάνομαι ότι έχετε τίτλους ειδήσεων.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο. Τα ερωτήματα τα οποία έρχονται είναι πολλά κι έχουν να κάνουν ότι δημιουργούνται αντικίνητρα για τους οδηγούς χωρίς όμως να υπάρχει αρκετή συνέπεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυτή την ώρα. Για τα λεωφορεία που είπατε θα λυθεί το θέμα της συνέπειας;
Καταιγιστικός ο ρυθμός των ερωτήσεων που φτάνουν στο στούντιο του «Flash» από τους ακροατές για τον Υπουργό Μεταφορών τον κ. Κωστή Χατζηδάκη που έχουμε απέναντί μας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό συμβαίνει όποτε πάω σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς και μιλάω για τα θέματά μου, διότι ξέρετε ο κόσμος ενδιαφέρεται για την καθημερινότητά του. Με ρωτούν συχνά συνάδελφοί σας και καταλαβαίνω τους λόγους, για τη SIEMENS για άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας για τα οποία μιλάνε όλοι και δεν έχω αντίρρηση να μιλήσω κι εγώ.
Αλλά επειδή είμαι Υπουργός Μεταφορών πάντα επιδιώκω όπου πάω να μιλάω για τα θέματά μου από τα οποία πρέπει και να κρίνομαι κιόλας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μιλήσουμε και γι’ αυτά και για το ζήτημα της COSMOTE που έχει προκύψει κι όλα αυτά. Απλώς εδώ είναι πολλά τα ερωτήματα κυρίως από οδηγούς οι οποίοι προφανώς μας ακούν και ταλαιπωρούνται στους δρόμους κ. Χατζηδάκη αυτή την ώρα, ότι δεν έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν έχουν δίκιο σε σχέση με το μετρό. Το μετρό και ο ηλεκτρικός είναι αξιόπιστα μέσα, είναι στα δρομολόγιά τους εντάξει. Ο ηλεκτρικός έχει κλιματισμό τώρα το καλοκαίρι, επεκτείνεται ο κλιματισμός και στο μετρό και πρέπει να τα πω αυτά.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά κάποιος ακροατής που μένει στα νότια προάστια και δουλεύει στα βόρεια, είναι αδύνατο να βρει συγκοινωνία που να τον βολεύει.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σαφώς δεν το αρνούμαι. Δεν θέλω να παραστήσω ότι τα πράγματα είναι ιδεατά και μακάρι να ήταν. Είναι λιγότερο άσχημα αν θέλετε από την κατάσταση στον ΟΣΕ, αλλά δεν είναι τέλεια χωρίς καμία αμφιβολία.
Χάσαμε και 30 χρόνια κ. Σταματόπουλε, φιλοσοφώντας ως προς την ανάγκη να έχουμε μετρό ή όχι στην Αθήνα. Έτσι έχουμε 58 σταθμούς σταθερής τροχιάς τώρα στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν περίπου 150. Επομένως πρέπει να τρέξουμε, για να προλάβουμε αλλά δυστυχώς επειδή είναι σύνθετα τα έργα του μετρό και των άλλων Μέσων σταθερής τροχιάς δεν μπορείς να το πετύχεις από τη μια μέρα στην άλλη.
Εκείνο που μπορώ να σας πω ως γενική εικόνα πάντως είναι ότι γενικά μιλώντας το μετρό και ο ηλεκτρικός είναι αξιόπιστα Μέσα. Το τραμ για το δικό του ρόλο, διότι είναι ένα Μέσο συμπληρωματικό που κάνει τοπικές συγκοινωνίες κλπ. Με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, περισσότερο με τα λεωφορεία έχουμε πρόβλημα, με την έννοια πρόβλημα πιστότητας.
Παίρνουμε 520 καινούργια λεωφορεία, έχουμε 1.900 που κυκλοφορούν κάθε μέρα, βέβαια κάποια από αυτά που έχουμε θα αποσυρθούν σταδιακά διότι παλαιώνουν κλπ.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά πάντως θα έχουμε ένα σύγχρονο στόλο λεωφορείων με κλιματισμό με όλες τις δυνατότητες. Θέλουμε να προχωρήσουμε με την τηλεματική και ελπίζουμε ότι σε ένα ενάμιση το πολύ χρόνο, θα έχουμε τελειώσει με αυτό το έργο με βάση το οποίο θα μπορούμε από ένα σύστημα computer να ελέγχουμε συνολικά τι γίνεται με τα λεωφορεία στην Αθήνα, πως κινούνται, που βρίσκεται το καθένα, τι θέματα αντιμετωπίζουν, πόσους επιβάτες έχουν μέσα, αν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας κ.ο.κ.
Αλλά ταυτόχρονα με αυτό το σύστημα θα μπορεί να υπάρχει ειδοποίηση μέσα στο λεωφορείο για το ποιες είναι οι επόμενες στάσεις –όπως γίνεται τώρα στο μετρό- και επίσης ενδείξεις στις στάσεις πότε θα έρθει το επόμενο λεωφορείο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Παράλληλα προωθούμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο θα είναι μια κάρτα πιστωτική επαναφορτιζόμενη, κάνοντας πιο εύκολη του επιβάτη και των Μέσων σταθερής τροχιάς. Σας είπα ότι προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις λεωφορειολωρίδες και έχουμε κάνει παραγγελία για λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής για να τις σέβεται κάποιος.
Πρέπει να ξέρετε ότι για να έρχονται τα λεωφορεία στην ώρα τους πρέπει πραγματικά να έχουν δρόμους να περνάνε. Αν είναι μπλοκαρισμένοι οι λεωφορειόδρομοι από Ι.Χ. πως θα έρθει το λεωφορείο; Δεν μπορεί να καβαλήσει τα Ι.Χ. και να περάσει μπροστά. Πρέπει να μιλάμε δηλαδή απλά, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι.
Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε κι αυτή την καμπάνια τώρα τελευταία το «BUS κι ενοχλώ;» για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, αλλά εν πάση περιπτώσει εκτός από την καμπάνια πρέπει να δούμε και την αστυνόμευση και πρέπει να δούμε και πρακτικούς τρόπους όπως είναι οι λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής στο βαθμό που μπορεί να εφαρμοστούν, έτσι ώστε να μπορούν να περνάνε τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διπλασιάζονταν τα λεωφορεία θα λυνόταν το πρόβλημα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν έχουμε ανάγκη από παραπάνω λεωφορεία. Έχουμε ανάγκη από λεωφορεία που να φτάνουν στην ώρα τους. Σας το λέω με κατηγορηματικότητα γιατί κατά σύμπτωση το κουβέντιαζα ακόμη και χτες, οι συγκοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι ο αριθμός των λεωφορείων είναι επαρκής στην Αθήνα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι συμβαίνει τότε.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ήμουν την Κυριακή στην παραλιακή κάτω το μεσημέρι και είδα δυο λεωφορεία Ε22 το οποίο ήταν το ένα πίσω από το άλλο. Είχαν μπλοκαριστεί στην κίνηση και ήταν και τα δυο μαζί. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Βεβαίως οι άλλοι θα περίμεναν στη στάση αρκετή ώρα και έφτασαν και τα δυο μαζί. Ήταν μπλοκαρισμένη όλη η παραλιακή. Τι συμβαίνει; Το ξέρουμε τι συμβαίνει. Έχουμε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο σας είπα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε εμείς από τη δική μας την πλευρά.
Από εκεί και μετά όμως λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων, πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς λειτουργεί η πόλη, πως λειτουργούν οι μεγάλες πόλεις συνολικά σε σχέση με το κυκλοφοριακό και πως χρησιμοποιούμε το Ι.Χ., το οποίο επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα πάρα πολύ, ιδιαίτερα δε την επιβαρύνουν τα παλιά Ι.Χ., δυσανάλογα με τον αριθμό τους.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια και μιλάμε για τα Ι.Χ. να το κλείσουμε λίγο το θέμα. Ρωτάει κάποιος ακροατής γιατί δεν δίνετε πραγματικά κίνητρα για υβριδικά αυτοκίνητα, δηλαδή με την κατάργηση των τελών ταξινόμησης και όχι μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν κίνητρα και σήμερα για τα υβριδικά.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια αν το ακούσει αυτό ο κ. Κακλαμάνης για την ταξινόμηση θα εκνευριστεί γιατί θα πάει στο Δήμο Αθηναίων.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν και για τα ταξί τα υβριδικά και ελπίζω σιγά - σιγά και οι ταξιτζήδες να το αγκαλιάσουν και να πάνε παραπέρα. Βεβαίως δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομίας και πόσο αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Όπως θέμα τριών Υπουργείων, του Οικονομίας, του ΠΕΧΩΔΕ και δικό μας είναι το θέμα της λεγόμενης απόσυρσης των αυτοκινήτων το οποίο το σκεφτόμαστε αλλά θέλει περισσότερη μελέτη και ό,τι είναι να γίνει, δεν πρέπει να γίνει απότομα. Πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε στάδια έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην οικονομία και στην ίδια την αγορά του αυτοκινήτου.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οδηγός ταξί: γιατί τα βάζετε μαζί μας;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καθόλου. Ίσα – ίσα που την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τα ταξί. Εμείς αισθανόμαστε ότι όπως και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσφέρουν έργο στην Αθήνα, έργο προσφέρουν και τα ταξί και προσπαθούμε και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνουν καλύτερα και τα ταξί να γίνουν καλύτερα.
Γι’ αυτό τον λόγο πρώτον συμφωνήσαμε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία να κάνουμε μια μελέτη που θα την αναθέσουμε σε πανεπιστημιακό Ίδρυμα, έτσι ώστε παίρνοντας εμπειρίες από άλλες χώρες της Ευρώπης, να εφαρμόσουμε συνολικά ένα καινούργιο μοντέλο για τα ταξί.
Δεύτερον, συμφωνήσαμε για τη διαχείριση των παραπόνων να υπάρξει ένας τετραψήφιος αριθμός ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα απευθύνονται όλοι οι πολίτες και το οποίο θα κάνει διαχείριση των παραπόνων.
Τρίτον, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα τηλεματικής για τα ταξί, το οποίο δεν θα είναι μόνο GPS για τον προσανατολισμό των ταξί, θα έχει και διάφορες άλλες παραμέτρους που θα σχετίζονται με την ασφάλεια του ταξιτζή και του επιβάτη.
Αν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή θα πατάει ένα κουμπί και θα μπορεί να ενημερώνει για το ότι έχει πρόβλημα και θα υπάρχει παρέμβαση. Θα μπορούμε να κλείνουμε ταξί μέσω SMS, θα μπορούμε να πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης κλπ.
Είπαμε επίσης να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις πιάτσες των ταξί έξω από νοσοκομεία όπως είναι ο Ερυθρός, που τώρα δεν υπάρχει, ή το «Λαϊκό», έξω από σταθμούς του μετρό. Να δούμε πως λειτουργεί το θέμα με τις εσοχές έτσι ώστε οι εσοχές να υπάρχουν σε σημεία που πραγματικά βοηθούν τους ταξιτζήδες.
Δεν αντιπαρατίθεμαι με κανέναν, αλλά απλώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν επεκταθούν οι λεωφορειόδρομοι θα είναι δύσκολο να βρείτε εσοχές.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Φυσικά. Πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά και δεν τα βλέπουμε αποκομμένα το ένα με το άλλο. Πρέπει να δούμε που μπορούμε να βάλουμε εσοχές και που μπορούμε να βάλουμε πιάτσες για να διευκολύνουμε τους ταξιτζήδες και την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε πως θα διευκολύνουμε και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μιλάμε για ένα συνολικό συγκοινωνιακό σχεδιασμό.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προαστιακός. Από Πειραιά προς Χαλκίδα, πότε θα λειτουργήσει, ένα ερώτημα. Και πότε θα λειτουργήσει και προς τα ανατολικά προάστια.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γίνονται τα έργα προς τη Χαλκίδα και υπολογίζω ότι μέχρι το 2010 να έχουν τελειώσει. Γι’ αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί και μια αναστάτωση στην περιοχή εκείνη και παράλληλα ο στόχος μας είναι να πάει ο προαστιακός προς το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
Γιατί το λιμάνι του Λαυρίου έχει προοπτικές ανάπτυξης και θέλουμε να το συνδέσουμε με ένα Μέσο σταθερής τροχιάς όπως είναι ο προαστιακός. Πιστεύω πραγματικά ότι όταν θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού, θα είναι ένα πολύ σύγχρονο Μέσο ο προαστιακός, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από το μετρό.
Το λέω αυτό για να δείξω πραγματικά τη βούλησή μας να επενδύσουμε στο σιδηρόδρομο, μόνο που πρέπει να το κάνουμε…… ορθολογικά αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκετοί, και γι αυτό την επανυποβάλλω την ερώτηση κ. Χατζηδάκη, δύσπιστοι ακροατές για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Επανερχόμαστε τελευταία φορά στο ζήτημα του ΟΣΕ. Πώς δεν θα ξαναγίνει το χθεσινό; Έχουν ρωτήσει τέσσερις ακροατές.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα είναι λογικό, δεν μπορώ να τους αδικήσω τους ανθρώπους. Σας είπα, για ό,τι λέει η Στατιστική, δεν είμαστε από τους καλύτερους, δεν είμαστε και οι χειρότεροι. Η προσπάθειά μας είναι να βελτιωθούμε, γι αυτό το λόγο θα είμαστε πολύ αυστηροί, γι αυτό το λόγο υπάρχει σε εξέλιξη και θ’ ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα συνολικής αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.
Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους συνδικαλιστές, δεν τους θέλουμε απέναντι, είναι κοινό το πρόβλημα. Πρέπει να το αντιληφθούν. Αυτή την ώρα ο κόσμος κάνει κριτική σε όλους για το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στον ΟΣΕ. Δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι φταίει η ιδιωτικοποίηση ή ότι αν υπήρχαν προσλήψεις ο οδηγός ή ο σταθμάρχης ή οποιοσδήποτε, δε θέλω ν’ αποδώσω ευθύνες, θα έκαναν καλύτερα τη δουλειά τους. Ή την κάνεις τη δουλειά σου ή δεν την κάνεις τη δουλειά σου.
Από την άλλη πλευρά όμως, θέλω να σημειώσω ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί και κάποιο κλίμα πανικού, διότι δυστυχώς το αυτοκίνητο εξακολουθεί να παραμένει το πιο επικίνδυνο μέσο, χωρίς αυτό να σημαίνει από την άλλη πλευρά ότι εμείς πρέπει να μην κάνουμε τη δουλειά μας. Ασφαλώς υπάρχει ένα θέμα και αντιλαμβάνομαι και το βάρος της ευθύνης.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε και λίγο στις ποιοτικές μεταβολές στις μεταφορές που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον διότι μοιραία ο κόσμος ταξιδεύει πιο πολύ, βλέπει τι γίνεται στο εξωτερικό, νιώθει αδικημένος με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Για να μην αδικήσουμε και τους πολλούς φίλους που μας ακούνε από την Θεσσαλονίκη, πολλά ερωτήματα γιατί δεν προχωράει, ή μάλλον γιατί έχουν σταματήσει λένε κάποιοι τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη κ. Χατζηδάκη.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα δικό μου κατ’ αρχήν, να το ξεκαθαρίσουμε. Η κατασκευή του μετρό, επαναλαμβάνω, είναι θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ οπότε μπορείτε ν’ απευθυνθείτε για να σας δώσουν παραπάνω λεπτομέρειες. Από την πληροφόρηση που έχω και με κάθε επιφύλαξη, αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την εταιρεία την κατασκευαστική, το οποίο όμως φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται. Άρα το έργο έτσι όπως είχε προγραμματισθεί θα γίνει. Ο κ. Σουφλιάς κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα.
Να προσθέσω μια και μιλάμε για Θεσσαλονίκη ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική Επιτροπή στο Υπουργείο μας υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα του κ. Σίμου Σιμόπουλου που μελετάει συνολικά το συγκοινωνιακό της Θεσσαλονίκης όχι μόνο της πόλης, του νομού Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα λεωφορεία, σε σχέση με τα ταξί, σε σχέση με το ΚΤΕΛ, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να καταλήξουμε σ’ ένα καινούργιο μοντέλο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως μικρές Αθήνες έχουν γίνει πολλές πλέον, έτσι; Το Ηράκλειο φοβερό πρόβλημα με την κίνηση…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Κι η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη για πάρα πολλά χρόνια είχε παραμεληθεί.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ηράκλειο πολλά προβλήματα με την κίνηση, η Πάτρα πάρα πολλά, η Λάρισα πάρα πολλά, μικρές Αθήνες σχεδόν παντού. Εκτός της Θεσσαλονίκης βέβαια….
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στην Πάτρα υπάρχει η σκέψη και έχει γίνει μια προεργασία για την κατασκευή τραμ. Και μιλάμε με τον Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβληθεί αλλά πρέπει να τα εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή από τον Βόλο κι απ’ τα Γιάννενα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε και για τις ποιοτικές μεταβολές όμως στις μεταφορές που κι αυτές έχουν τη δική τους σημασία κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή με τη βοήθεια της τεχνολογίας να γίνουν λίγο πιο ανθρώπινα τα πράγματα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μιλήσαμε ήδη για την τηλεματική στα ΜΜΕ. Μιλήσαμε για την τηλεματική στα ταξί που κάνει μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ταξί. Και θέλουμε να προχωρήσουμε γενικά στο δρόμο της Ευρώπης. Ένα απ’ αυτά τα μέτρα αν θέλετε που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προώθηση των ποδηλατόδρομων.
Ήδη εξαγγείλαμε τρεις, σε δύο έχουμε παρουσιάσει και τη χάραξη, ένας που πηγαίνει από το μετρό της Κατεχάκη, Πανεπιστημιούπολη, ΠΟλυτεχνειούπολη και κατεβαίνει στον Άγιο Χαράλαμπο των Ιλισίων και ένας δεύτερος από το Παναθηναϊκό Στάδιο, Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Θησείο, Καλλιθέα, Μοσχάτο, παραλιακό μέτωπο, ένας τρίτος που τώρα τον μελετάει το Πολυτεχνείο στη δυτική Αθήνα και έχουμε και 15.000.000 € από το ΚΠΣ για ποδηλατόδρομους στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις της περιφέρειας και σε περιφερειακούς Δήμους της Αθήνας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα είναι ποδηλατόδρομοι αναψυχής καταλαβαίνουμε ότι προσπαθείτε να τους εντάξετε στην κυκλοφοριακή λογική της πρωτεύουσας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά κάνουμε μια ήπια εισαγωγή προκειμένου να εξοικειωθούμε όλοι με τους ποδηλατόδρομους, δε θέλουμε καθόλου να είναι διακοσμητικοί και θέλουμε και να τελειώσουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμευτήκαμε ότι θα τελειώσουν οι δυο πρώτοι που έχουμε εξαγγείλει και τη χάραξή τους στο 2010, σε δυο χρόνια από τώρα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζαμε ενδιαφέροντα πράγματα για τις οπτικές ίνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμείς θέλουμε ν’ αξιοποιήσουμε γενικά τις νέες τεχνολογίες. Αν θέλετε στο Υπουργείο Μεταφορών, να σας το πω σχηματικά, έχουμε τρεις προκλήσεις: Η πρώτη είναι να κάνουμε μερικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας όπως είναι στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και στον ΟΣΕ για τις οποίες κουβεντιάσαμε. Η δεύτερη είναι να προωθήσουμε τις πράσινες μεταφορές και η τρίτη είναι να ενισχύσουμε την διάσταση νέας τεχνολογίας.
Διότι μπορεί να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας επενδύοντας σ’ αυτόν τον τομέα αλλά και γιατί θα ήταν παράταιρο η Ελλάδα να μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Σας ανέφερα μερικές εφαρμογές ήδη σε σχέση με την τηλεματική που ακριβώς βασίζονται στις νέες τεχνολογίες. Αλλά εμείς θέλουμε να διευρύνουμε την χρήση των νέων τεχνολογιών και γι αυτό έχουμε εξαγγείλει κι ένα σχέδιο που πηγαίνει μέχρι το 2013 για την εισαγωγή οπτικών ινών νέας γενιάς στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει αυτό τώρα για να το καταλάβει ο κόσμος γιατί οι μη εξοικειωμένοι θα λένε «τι μας λέτε, δε μας ενδιαφέρει καθόλου…» Θέλουμε, εφαρμόζοντας αυτό το σχέδιο το οποίο έτσι όπως το έχουμε κατ’ αρχήν σχεδιάσει αλλά είναι σε εξέλιξη, θ’ αφορά 2.000.000 νοικοκυριά, μέχρι το 2013 να μπορούμε από το τηλέφωνό μας με μια τηλεφωνική σύνδεση να έχουμε πρόσβαση σε πάρα πολλά τηλεοπτικά κανάλια, να μπορούμε μιλώντας στο τηλέφωνο να βλέπουμε ταυτόχρονα και αυτόν με τον οποίο συνομιλούμε είτε είναι σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης είτε κάπου αλλού στην Ελλάδα, να μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες τηλεϊατρικής στο σπίτι, να μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας με τις Τράπεζες και με το Δημόσιο χωρίς να χρειαστεί να μετακινούμαστε.
Αυτό είναι μια επανάσταση για την καθημερινότητα. Θα χρειαστεί βεβαίως να υπάρξουν επενδύσεις απ’ τον ΟΤΕ και από άλλες ιδιωτικές εταιρείες, εμείς ως κράτος είμαστε εδώ για να είμαστε ο καταλύτης της προσπάθειας και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν αδιαφορήσουμε, πρώτον κάποιες περιοχές όπως το Ψυχικό, η Κηφισιά, το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης θα σκαφτούν δυο και τρεις και τέσσερις φορές για να περάσουν τέτοια δίχτυα τα επόμενα χρόνια από εταιρείες προσδοκώντας σε υψηλή ζήτηση, άλλες περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα, ο Κορυδαλλός κτλ. δεν θα καλυφθούν και παράλληλα άλλες χώρες της Ευρώπης θα έχουν προχωρήσει προς τα εμπρός χωρίς εμείς να έχουμε κάνει αντίστοιχα βήματα. Ήδη υπάρχουν σχέδια τέτοια στη Σουηδία, στη Δανία, στη Γαλλία.
Θέλουμε λοιπόν σ’ αυτό τον συγκεκριμένο τομέα να είμαστε μεταξύ των πρωτοπόρων και γι αυτό επιμένουμε πολύ και θα συζητήσουμε τόσο με τον ΟΤΕ όσο και με τους εναλλακτικούς παρόχους όσο και με άλλους πιθανούς επενδυτές στον συγκεκριμένο χώρο για ν’ ακολουθήσει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτήν.
Πρόσφατα ήμουν στην Κορέα κι ένα τεράστιο κομμάτι της χώρας, πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας ήδη καλύπτεται από τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια υπηρεσία απ’ το τηλέφωνο ουσιαστικά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Απ’ το τηλέφωνο, υπάρχει σύγκληση των τεχνολογιών πια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και δημιουργείται ένα νέο τοπίο απ’ το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να κλείσουμε με τις πολιτικές και ίσως λίγο πιο άχαρες για τους ακροατές ερωτήσεις κ. Χατζηδάκη, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, δηλαδή σε εξέλιξη η υπόθεση SIEMENS, πλέον δικαστική παρέμβαση και για την υπόθεση COSMOTE -ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι δεν λειτουργεί.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν ένα πρώτο ερώτημα που προκύπτει απ’ αυτά τα θέματα τώρα με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι, ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή τι απαντά το ΠΑΣΟΚ που έλεγε ότι η Δικαιοσύνη είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία; Τώρα δικαιούται η Νέα Δημοκρατία να πει ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία δήθεν του ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και πρέπει όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, επειδή ανήκετε και στη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, σας ξένισε ποτέ γιατί να κρατικοποιηθεί μια εταιρεία; Ή δεν θεωρείτε την COSMOTE κρατική;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ανακοίνωση συγκεκριμένη από την COSMOTE και υπάρχει και τοποθέτηση και του Υπουργού Οικονομίας που συντείνουν στο ότι θεωρήθηκε πως είναι μια επιχειρηματική κίνηση η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στην COSMOTE και η ενίσχυση αυτή αν θέλετε και της COSMOTE συνέβαλλε εμμέσως στο να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΤΕ για επενδύσεις, αυξήθηκε η τιμή της μετοχής του, ήρθε η πρόταση από τη DEUTSCHE TELEKOM κτλ.
Από κει και πέρα όμως πρέπει να είμαστε καθαροί σ’ αυτά που λέμε στον κόσμο. Υπάρχει συντεταγμένο κράτος, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει Δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει. Πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της Δικαιοσύνης προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Εδώ επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση. Ασφαλώς υπήρξε δίωξη και αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Αλλά δεν μπορεί να λέγεται ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον του α’, του β’, του γ’, του δ’ με συγκεκριμένα πρόσωπα όταν δεν έχει ασκηθεί εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Υπάρχει μια γενική διερεύνηση και είναι όπως λέγεται στα νομικά in rem.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το σκέλος της κυβερνητικής απόδοσης πώς το βλέπετε; Η κυβέρνηση δείχνει ότι αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το θέμα, δηλαδή ότι επικεντρώνει εκεί την προσπάθειά της.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κόσμος θέλει να είμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ τίμιοι και αποτελεσματικοί. Σε σχέση με το πρώτο το οποίο σχετίζεται προφανώς και με την SIEMENS και με όλα τα υπόλοιπα, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Πρώτον, ελέγχονται τα οικονομικά της SIEMENS από το ’97 και μετά.
Δεύτερον, δόθηκε εντολή στο ΣτΕ προκειμένου να ερευνηθεί η πιθανότητα αποζημιώσεων από την SIEMENS για όλη αυτή την λογική που παρουσιάστηκε να υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Τρίτον, προτάθηκε να γίνει Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή για το πολιτικό χρήμα προκειμένου να υπάρξουν πραγματικά κανόνες διαφάνειας στο συγκεκριμένο ζήτημα, και εγώ πιστεύω προσωπικά μια και με ρωτάτε στην ονομαστικοποίηση των εισφορών στα κόμματα, το πίστευα σταθερά όταν από το 1996 με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τότε Ευρωβουλευτές και οι δύο είχαμε προτείνει αυτό. Τ
Τέταρτον, έχουμε πει ότι θα γίνει και Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα μόλις υπάρξει μια κρίσιμη μάζα στοιχείων από τη Δικαιοσύνη και χωρίς να παρεμποδίζεται με μια πρόωρη δημιουργία της Επιτροπής η μυστικότητα στις έρευνες που είναι χρήσιμη αυτή την ώρα για να προχωρήσει το έργο της Δικαιοσύνης.
Άρα σε σχέση με τη διαφάνεια υπάρχει μια ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης αυτονόητη, δεν το λέω για να δείξω ότι κάνουμε κάτι για το οποίο θα πρέπει να επαιρόμαστε αλλά υπάρχει.
Ως προς την αποτελεσματικότητα, και τα βλέπουμε και από τον Καραμανλή όλα αυτά που συζητάμε, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και δύσκολες πολλές φορές.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί κατά την άποψή σας;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω: Το Ασφαλιστικό, τα λιμάνια, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για την οποία συζητάμε, που είναι δύσκολα θέματα, η κατεύθυνση που έχουμε είναι να προχωρήσουμε γιατί θέλουμε στο τέλος της τετραετίας να δείξουμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο.
Ασφαλώς ξέρετε πάντοτε κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ζούμε σ’ έναν παράδεισο κι ότι όλα γίνονται τέλεια. Αλλά υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση που είναι η κατεύθυνση, να σας το πω σχηματικά, της Ευρώπης και της κοινής λογικής και ο κόσμος τοποθετείται κατ’ αρχήν θετικά με τις επιφυλάξεις του, με τα προβλήματα, με τα μηνύματα που μας στέλνει απ’ τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι εφαρμόζοντας ένα δύσκολο Πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποσοστά που θα θέλατε να είναι μεγαλύτερα φανταζόμαστε.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό από μόνο του κάτι λέει, χωρίς, από την άλλη πλευρά, να το μεταφράζω εγώ το μήνυμα αυτό με αλαζονεία ή με αυταρέσκεια διότι προφανώς πρέπει να συνυπολογίζουμε όλες τις πτυχές των δημοσκοπήσεων, όλα τα μηνύματά τους.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ που βρεθήκατε στο στούντιο του FLASH.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να μιλήσω για θέματα που δε μιλάω τόσο συχνά όσο θα ήθελα, σε σχέση με τις μεταφορές δηλαδή.Συνημμένα Αρχεία
word documentΣχετικό Δελτίο Τύπου σε μορφή Microsoft Word

'Αλλα νέα σε αυτή την κατηγορία
14/08/2018 Τρεις χιλιάδες οκτακόσιες τριάντα (3.830) αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα. Σε 1004 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις έχει ήδη καταβληθεί. Σήμερα θα λάβει το επίδομα τηλεπικοινωνιών το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ήδη έχουν πάρει το επίδομα των πέντε και οκτώ χιλιάδων ευρώ
13/08/2018 Τρεις χιλιάδες εξακόσιες εξήντα επτά (3.667) αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα. Σε 863 νοικοκυριά και 31 επιχειρήσεις έχει ήδη καταβληθεί. Διακόσια εβδομήντα νοικοκυριά (270) και 27 επιχειρήσεις έλαβαν χθες και το επίδομα τηλεπικοινωνιών
13/08/2018 Συνεχίζεται η υποστήριξη των ΟΤΑ για τις διαδικασίες υλοτόμησης και απομάκρυνσης καμένων δένδρων καθώς και οι αυτοψίες για τον οριστικό χαρακτηρισμό των Κτιρίων
12/08/2018 Τρεις χιλιάδες εξακόσιες σαράντα (3.640) αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα. Σε 790 νοικοκυριά και 31 επιχειρήσεις έχει ήδη καταβληθεί
12/08/2018 Συνεργασία Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για κοινή καταβολή επιδομάτων στους πληγέντες. Από σήμερα η καταβολή του επιδόματος τηλεπικοινωνιακών αναγκών
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας