15/04/2019 Ημερομηνία διεξαγωγής θεωρητικών γραπτών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ | 08/03/2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ | 08/01/2019 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου12/09/2018

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24. 7» και τους δημοσιογράφους κ. Σεραφείμ Κοτρώτσο και κ. Έλλη Τριανταφύλλου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλό μεσημέρι. Ήμουν σε συνεδρίαση που έχει η ΟΣΥΠΑ, στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οπότε, φαντάζομαι ότι δε μπορούσα να αφήσω τους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς βγαίνει κάποια είδηση από εκεί, που αξίζει τον κόπο, να μας πείτε, για να μας αποζημιώσετε για την καθυστέρηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, αλλά για το Μετρό  κ. Κοτρώτσο της Θεσσαλονίκης ειδικά, μη λέτε σε μας για καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δε λέω για καθυστερήσεις, προσέξτε, επειδή το έχουμε συζητήσει ξανά τηλεοπτικά και θα σας ρωτάω ευθέως. Μου είχατε πει, θυμάμαι, ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει, θα κάνει τις πρώτες του διαδρομές,  την Άνοιξη του 2019. Ισχύει αυτή η δέσμευση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύει η δέσμευση ότι την Άνοιξη του 2019 θα υπάρχει συρμός, όπου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και οι δοκιμές που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε το 2020 να λειτουργήσουμε  το Μετρό και να το χρησιμοποιούν οι πολίτες.  Ότι έχουμε πει, το χρονοδιάγραμμα που έχουμε δώσει, ισχύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, περίπου ένα χρόνο και κάτι λιγότερο θα διαρκέσει η δοκιμαστική περίοδος. Από το 2020 θα έχουνε μετρό οι Θεσσαλονικείς;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, γιατί είχαμε και έχουμε, τεχνικά προβλήματα, σε σχέση με το σταθμό στη Βενιζέλου. Έχουμε δώσει λύσεις, πολύ συγκεκριμένες, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Η επιλογή στη Θεσσαλονίκη, του να μη δηλωθούν όλα τα ευρήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι αρχαιότητες που βρέθηκαν, που αποτελούν πραγματικά μοναδικά ευρήματα όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και για τη χώρα αλλά και για όλη την Ευρώπη, το να διαμορφωθεί μια άλλη λογική αν θέλετε στην λειτουργία της πόλης, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά που η Θεσσαλονίκη μας δίνει πλούσια και να υπάρχουν ταυτόχρονα και μεγάλες υποδομές, είναι η δική μας λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατώ τη δέσμευση: 2019 Άνοιξη, δοκιμαστική λειτουργία των συρμών του Μετρό. 2020 παράδοση στους Θεσσαλονικείς στην πόλη.  

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να κρατήσετε και μια άλλη δέσμευση για το Μετρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πείτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ότι ξεκινάνε μέσα στη χρονιά που διανύουμε οι πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τις Δυτικές συνοικίες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εύοσμο, Μενεμένη, όλες αυτές οι περιοχές λέτε, Σταυρούπολη.. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Ένας δακτύλιος στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που είναι οι λαϊκές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, που είναι ο κόσμος που χρειάζεται τα ποιοτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα μετακινεί 500.000 κόσμο αυτή η νέα γραμμή την ημέρα,  θα έχουμε μια μεγάλη περιβαλλοντική δραστηριότητα, θα ανακουφίσουμε αυτή την περιοχή και περιβαλλοντικά, που είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βλέπετε λίγο, γιατί πιεζόμαστε χρονικά, λόγω του ότι θα πάμε σε δελτίο ειδήσεων, μας χρωστάτε, ή χρωστάτε στον σταθμό, στο Σκουρή και τη Σπανού, μια πιο αναλυτική συζήτηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε εσάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου λίγο σας παρακαλώ πολύ, γιατί πήγε ο Πρωθυπουργός στο Μάτι τις προηγούμενες ημέρες. Ήσασταν κι εσείς εκεί. Είστε άλλωστε και ο συντονιστής όλου αυτού του έργου, μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, της αποκατάστασης. Έχει ασκηθεί μια κριτική από πολλούς κατοίκους εκεί. Το έχω ακούσει όμως και από τη Νέα Δημοκρατία ότι έχουν καθυστερήσει και οι επιδοτήσεις και τα ποσά αυτά που δίνονται για την αποκατάσταση των κατοικιών και κυρίως ότι υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου για δικούς τους λόγους - όχι πάντοτε γραφειοκρατικούς, αλλά και για άλλους λόγους  - που δεν επιτρέπουν στους πολίτες που θέλουν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους στην περιοχή, δεν τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν εργασίες. Τι ακριβώς γίνεται με αυτό. Πείτε μας, για να ξέρει ο κόσμος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα για να μην ακούγονται διάφορες φήμες στους πληγέντες και ανησυχούν, σήμερα έχουμε μια ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση στο Μάτι και την Παρασκευή έχουμε μια αντίστοιχη στον Βουτζά. Καταρχάς εδώ θα σας παρακαλέσω και όποιον άλλο θέλει, να δούμε μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος, ακόμη και των δικών μας Κυβερνήσεων και να τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει στη συγκεκριμένη καταστροφή. Θέλαμε κατ’ ελάχιστο τέσσερις μήνες, όπως έγινε τρεις μήνες στη φυσική καταστροφή, στην πλημμύρα, που είχαμε πρόσφατα. Στο παρελθόν θέλαμε επτά μήνες για να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε την περιοχή, που προέβλεπε τον προϋπολογισμό και τώρα  κάναμε μιάμιση εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας πόσοι πληγέντες έχουν πάρει τα επιδόματα και τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν και πόσοι ακόμη είναι στην αναμονή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γίνεται μια σύγχυση στα επιδόματα και γίνεται, γιατί πραγματικά οι παροχές που προβλέπονται για τους πληγέντες είναι πολλές. Το πρώτο που είχε προβλεφθεί και δεν υπήρχε στο παρελθόν σε άλλες φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ήταν ένα έκτακτο βοήθημα πέντε χιλιάδων ευρώ ανά κατοικία και οκτώ χιλιάδων ανά επιχείρηση. Αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν δοθεί. Έχουν εξεταστεί όλοι οι φάκελοι, -είναι πάνω από 2.500 οι πολίτες που έχουν λάβει αυτό το επίδομα- και όσοι δεν το έχουν λάβει, δεν το έχουν λάβει, διότι κάποια στοιχεία τους στο Ε1, στο Ε2 ή στο Ε9 δεν είναι συμπληρωμένα ή υπάρχουν συνιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε επικοινωνήσει με τους δικαιούχους και πρέπει να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση ή τα στοιχεία τους ή τις αιτήσεις τους προκειμένου να πάρουν κι αυτοί το έκτακτο βοήθημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δεν έχει δοθεί; Τι έχει καθυστερήσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει καθυστερήσει απ’ ότι γνωρίζω, αλλά αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των Υπουργείων, είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πρώτο βοήθημα των 586 ευρώ και της οικοσκευής. Οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν γίνει. Δεκαπέντε και 16 Αυγούστου, απ’ ότι μου είχε πει ο Πάνος Σκουρλέτης είχαν γίνει τα αιτήματα. Σε τέσσερις, πέντε ημέρες τα λεφτά είχαν δοθεί στους δήμους. Εμείς τους βοηθήσαμε για να τους δώσουμε τα στοιχεία από τις αυτοψίες, που είχε κάνει το Υπουργείο Υποδομών για να διευκολύνουμε αυτές τις διαδικασίες. Επομένως, είναι φαντάζομαι στη φάση οι δήμοι να προχωρήσουν και να δώσουν αυτά τα χρήματα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι αποκλειστικά στα χέρια των δήμων πλέον η αποπληρωμή αυτών των δύο αιτημάτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε τις υπηρεσίες των δήμων. Τα λέω για να μην υπάρχει και σύγχυση ποια είναι τα βοηθήματα, που προβλέπονται από το νόμο. Ποια είναι αυτά που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και υλοποιούνται. Για να έχετε και μια εικόνα,  οι πρώτες αυτοψίες, σε ποσοστό 90%, έγιναν τις πρώτες τέσσερις ημέρες και την πέμπτη ημέρα άρχισε να εκταμιεύεται στους λογαριασμούς των πληγέντων το βοήθημα των 5.000 και των 8.000 ευρώ. Και πρόσθετα σε αυτό, κατατίθενται και τα 1.200 ευρώ, το τηλεπικοινωνιακό επίδομα που είχε προβλέψει ο Νίκος Παππάς, από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στους δικαιούχους. Άρα θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι λίγο άδικο αν ακούγεται το ότι έχουμε καθυστέρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, η κριτική  ασκείται κατά κύριο λόγο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία καλό θα ήτανε, πραγματικά μιλάω, να μιλήσει λίγο ακόμη και με τα στελέχη της στην περιοχή, για να καταλάβει τι έχει γίνει, σε πόσο χρονικό διάστημα και μέσα από ποιες διαδικασίες. Είναι η πρώτη φορά….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ουσιαστική κριτική αφορούσε στην ουσία των γεγονότων… όχι στη συνέχεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ προκαλώ να βρούμε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή. Τώρα όμως που είπε ο κ. Κοτρώτσος, ότι η ΝΔ και η αντιπολίτευση λέει για καθυστερήσεις. Αν το λέει αυτό λοιπόν, εγώ δε λέει να ακούσει εμάς, τα στελέχη της να ακούσει, στην περιοχή. Και η αξιωματική αντιπολίτευση και οι υπόλοιποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας αν έχετε την καλοσύνη, γιατί είναι κι αυτό και θέμα της αρμοδιότητας σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι και κρίσιμο εγώ το λέω, γιατί το αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί άνθρωποι της μέσης ηλικίας με τους γονείς τους. Μιλάω για την ανανέωση διπλώματος με εξέταση για οδηγούς άνω των 74 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια σύντομη απάντηση, γιατί πρέπει να κλείσουμε δυστυχώς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι πρέπει, είναι απολύτως λογικό, όπως έχουμε προβλέψει και στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα λεωφορεία για μαθητές, στα σχολικά λεωφορεία αλλά και στον καθένα που έχει ένα αυτοκίνητο, ότι πρέπει να γίνεται μετά από μια ηλικία μια εξέταση, που να βλέπει, αν τα αντανακλαστικά του κάθε συμπολίτη μας είναι αυτά που πρέπει και είναι ικανός να οδηγήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μην αρκεί μόνο το πιστοποιητικό του οφθαλμίατρου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι τώρα υπήρχε πιστοποιητικό του οφθαλμίατρου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, -που δε θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα χωρίς στοιχεία,- αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά σαν κοινωνία, ότι πάρα πολλές φορές, αυτά τα πιστοποιητικά μπορεί και να μην ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 Σημείωση: Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο: https://www.youtube.com/watch?v=6DBPTzq9jvI


Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας
Άδεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο
Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων